Tarchon Fist: Apocalypse

Tarchon Fist is een Italiaans gezelschap dat sinds 2005 een muzikale carrière uitbouwt. De band werd opgestart door gitarist Luciano, toen hij de band Rain verliet, en bassist Marco Pazzini. Tarchon Fist kiest voor traditionele heavy metal waarin je overduidelijk invloeden van grootmeesters als Judas Priest en Iron Maiden in herkent. ‘Apocalypse’ is het vierde full-album van de band, maar het eerste dat is uitgewerkt als een concept-album. Het verhaal wordt opgebouwd op het dualisme van het menselijk bestaan: goed en kwaad. Tijdens opener, ‘Prologue To Apocalypse’, laat Tarchon Fist nog niet echt in hun kaarten kijken. Het is een typische intro geworden met een verhalende vrouwelijke stem die je wat tips van de sluier van het verhaal oplicht. Ook de mannelijke stem is verhalend te noemen, terwijl het tempo en ritme nagenoeg de volledige track ongewijzigd wordt. Het is pas vanaf het tweede nummer, ‘Clash Of The Gods’ dat Tarchon Fist zijn troeven op tafel begint te gooien. Het is een krachtige nummer geworden dat opent met gedreven bassen, waarna de overige instrumenten mooi invallen en die doen je meteen denken aan de eerder genoemde Britse grootheden uit het genre. Zeker als de vocalen hun opwachting maken is Bruce Dickinson niet ver weg. Meteen is de toon gezet voor het volledige album. De heren brengen gedreven, energiek en krachtige heavy metal nummers die best wel aanstekelijk klinken en een aantal ervan hadden misschien wel ooit een album van het grote Iron Maiden gehaald. Daarmee bedoelen we natuurlijk dat het huidige vijftal van Tarchon Fist een mooi, maar uiterst klassiek heavy metal aflevert waarin je overduidelijk hoort waar de band de mosterd vandaan heeft gehaald. – Tja, je hebt nu eenmaal een bepaald stem timbre of je hebt het niet. – Uiteraard is daar niets mis mee, vooral niet als het goed wordt uitgevoerd. En dat is precies wat het Italiaanse vijftal doet: krachtige en aanstekelijke heavy metal nummers brengen waarvan de refreinen gemakkelijk mee te brullen zijn. Je luchtgitaar kan overuren maken en ook je nekwervels worden mooi onderhouden. Meer heb je echt niet nodig om een mooie heavy metal party op te zetten. Enkel het afsluitende ‘My Destiny (Epilogue)’ valt wat uit de toon. Nee, een minder nummer is het niet geworden, maar wel eentje die nog net voldoende kracht uitstraalt om niet niet zeemzoet over te komen. Je begrijpt ons al: het is een uiterst klassieke power ballade geworden. Deze ‘Apocalypse’ van Tarchon Fist moet je als liefhebber van heavy metal / NWOBHM zeker eens checken.

Luc Ghyselen (80)

Pride & Joy Music PJM 12036

Tracklist: 1. Prologue To Apocalypse 2. Clash Of The Gods 3. Evil Comes From Underground 4. Lights Of Fire 5. No Mercy For The Enemy 6. Last Human Strength 7. Proud To Be Dinosaurs 8. Sky Rider 9. Titan Of The Forest 10. Razor From The Abyss 11. My Destiny (Epilogue)