Coil Commemorate Enslave: The Unavoidable

Het Italiaanse Coil Commemorate Enslave ontstond in 2008 en zorgde eerder voor een demo (‘Agl’infanti provido è il sonno eterno’ – 2008), een full-album (‘L’infinita vanità del tutto’ – 2014) en een ep (‘Maxima Moralia Sovraumanità’ – 2015) met slechts een constante factor: ene Consalvo. Op de demo en het full-album liet hij zich bijstaan door gitarist Brutominore, op de ep zorgde ene Tevildo voor de vocalen, terwijl Consalvo de rest voor zijn rekening nam. Op dit tweede full-album kiest Consalvo ervoor om het volledige instrumentale aspect naar zich toe te trekken en enkel gebruik te maken van de vocalen van Daniele Rini. En terwijl we niet kunnen vergelijken met het vorige werk is deze samenwerking een duidelijk schot in de roos. De grimmig klinkende duivelse stem van Daniele zorgt hier voor een krachtig en agressief geluid dat perfect aansluit bij de duistere, en dreigende muzikale lijn die Consalvo hier uittekent. Dat er af en toe wat gas wordt terug genomen en men een stuk minder dreigend of krachtig overkomt zorgt natuurlijk voor extra accenten en dan past Daniele ook zijn stem aan zodat die dan soms zelfs zalvend uit de hoek komt. Je hebt het ondertussen al begrepen: pure dreigende en agressieve black metal erupties worden mooi afgewisseld met krachtige, maar heel melodieuze passages die samen voor een mooi uitgetekende sound zorgen. Dankzij die wisselwerking boeit deze ‘The Unavoidable’ dan ook van begin tot eind en wordt je meegevoerd op een beklijvende en intense rit. Wij, van MUSIKA, hebben er met deze Coil Commemorate Enslave meteen een black metal gezelschap bij om extra in de gaten te houden.

Luc Ghyselen (85)

Independent release

Tracklist: 1. Intro 2. Anti Prophet 3. Dirt 4. Nothing Else But Black 5. Nemesis 6. E.F.S.D. 7. The Snake And The Rope 8. La voce