Sterling Serpent: Sterling Serpent (ep)

Deze vier tracks tellende titelloze ep is het debuut van Sterling Serpent, een band die in 2015 werd opgestart. Toch heeft het viertal reeds pakken ervaring daar David Alexander Nelson ook te vinden is bij Terminal Fuzz Terror, Dylan Desmond actief is bij Bell Witch en zowel Joey Roaringblood D’Auria als AK O’Neill ook onder de naam Serpentent bezig zijn. De vier nummers die het kwartet hier laat horen zijn een mix van doom en dark wave en folk. De nummers worden mooi opgebouwd en zorgen voor een slepende, donkere en duistere kracht die best wel aanstekelijk klinkt. Opener ‘Violet’ zet meteen de toon: een mooi ritme met bijpassende mannelijke vocalen (we vermoeden David Alexander Nelson). Het zijn vooral de drumpatronen die met de meeste aandacht gaan lopen, terwijl de lead vocalen tijdens het refrein wat extra ondersteuning krijgen (Dylan Desmond en AK O’Neill vermoeden we). ‘Eternity’ borduurt daar mooi op verder en de mannelijke vocalen krijgen hier nu en dan wat tegenwerk van vrouwelijke vocalen: het is een mooie wisselwerking geworden in een heel sfeervol en mooi opgebouwd geheel. ‘Bones’ klinkt iets krachtiger en heeft een iets hoger tempo mee gekregen met duidelijk afgetekende basslijnen en opnieuw die diepe mooie vocalen die nu en dan ondersteuning krijgen van vrouwelijke vocalen. Afsluiter ‘Evelyn’ is terug een heel pak trager, slomer op gebied van tempo. Een piano maakt hier ook zijn opwachting zodat dit nummer een nieuw gegeven krijgt. Het is een pakkende, meeslepende track geworden. Echt vernieuwend kan je de aanpak van Sterling Serpent natuurlijk niet noemen, maar het viertal zorgt hier wel voor beklijvende nummers die best naar meer smaken. Een band om te volgen dus en wij kijken nu al uit naar een full-album van dit gezelschap.

Luc Ghyselen (80)

Van Records

Tracklist: 1. Violet 2. Eternity 3. Bones 4. Evelyn