Arctos: Beyond The Grasp Of Mortal Hands

Het Canadese Arctos was tot nu toe een nog onbeschreven blad in de muzikale encyclopedie van MUSIKA. Het gemak aan het wereldwijde web is natuurlijk het gegeven dat je al vlug wat opzoekingswerk kan gaan verrichten. Zo ontdekten we dat Arctos in 2014 werd opgestart en dat het gezelschap drie jaar werkte aan hun debuut-ep. Het vier tracks tellende ‘A Spire Silent’ werd in 2017 in eigen beheer op de markt gebracht, maar ging hier onopgemerkt voorbij. Nu werd het gezelschap opgepikt door Northern Silence Productions en daar zijn wij in ieder geval heel blij mee, want wat dit gezelschap ons voorschotelt is exact waar wij op kicken: melodic black metal van het allerhoogste niveau! Deinend water opent waarna ritmische drums invallen: we wanen ons in het hoge Noorden in lang vervlogen tijden. Daarna vallen de overige instrumenten in, gaat het tempo met een stevige ruk de hoogte in en wordt je meegevoerd in een helse rit met krachtige riffs, stevige drums en zware diepe vocalen die ondersteund worden door een krachtige keyboard sound. Het deinende water mag samen met kalme klanken voor een rustgevend intermezzo zorgen, alvorens het geheel terug aan kracht en tempo wint en er ook een schitterende gitaarsolo in langs komt. ‘The Ancestors’ Path’ is een meteen een nummer waar we niet genoeg van krijgen. Maar niet getreurd, want ‘Shattered Tomb’ gaat gewoon op dat verbluffende elan verder. Dit keer valt het gezelschap meteen met de deur in huis. Een krachtdadig geluid, vlot tempo, denderende drums, accenten van piano: het zit allemaal verweven in deze energieke en dreigende track. ‘Somnos Aeternus’ opent dan weer heel atmosferisch met een eigenzinnige klanken die overgaan in mooi piano getokkel alvorens gitaren en drums mogen invallen. Het tempo wordt gedrukt, maar dat doet niets af van de immens dreiging die het nummer uitstraalt. Kloeke koorzang verleent het nummer een accent die we nog niet eerder hoorden bij Arctos. Het instrumentale ‘The Spectre’ krijgt een regenbui te verwerken om akoestisch en sfeervol verder te gaan: duidelijk een rustpunt in de tot nu toe geweldige rit van het gezelschap. ‘Autumn’s Herald … Interitus’ sluit daar naadloos op aan en opent misschien wat aarzelend, maar eens de heren onder stoom komen, en dat gebeurt al heel vlug, komt een dreigende duisternis op je af dankzij diepe vocalen, krachtige drums en vooral een eigenzinnige totaalsound. Een stukje verhalende tekst met cleane stem zorgt voor een break om dan furieus gedreven en energiek verder te stomen. Een schitterende melodieuze gitaarsolo breekt uiteindelijk het helse tempo en de heren eindigen atmosferisch en sfeervol. Pianoklanken openen ‘A Realm Beyond’, maar echt rustgevend kan je die noemen daar ze een onderhuidse dreiging laten horen die al vlug naar de oppervlakte komt eens drums en gitaren krachtig invallen. Het tempo gaat met een ruk de hoogte in, de donkere en dreigende vocalen vallen genadeloos in, … en we zijn opnieuw vertrokken voor een helse trip die we echter met beide armen stevig omarmen. Supersonische riedels op de piano zorgen ondertussen voor mooie accenten terwijl wisselingen in kracht, tempo en ritme om de haverklap opduiken. Een stevige storm wind hebben we nog niet gehad, maar die opent ‘The Light Beyond The Sky (The Passage II)’ om dan al vlug plaats te maken voor overweldigende drumpatronen, gedreven riffs en zware, dreigende vocalen. Opnieuw passeren een reeks tempo en ritmewisselingen de revue, maar dat houdt het alleen maar spannend en boeiend. Wij zijn al lang overstag gegaan bij zoveel intense schoonheid en melodieuze kracht. En nee, het maximum aan punten willen we gewoonweg niet geven, maar dit geheel zit toch immens dicht in de buurt. En dat voor een band die we nu pas ontdekken. We moeten dus ook dringend op zoek naar die debuut ep en hopen dan ook dat die van hetzelfde kwalitatieve hoge muzikale niveau is. Heren promotors, mogen we Arctos binnenkort ook op een podium verwachten in onze buurt?

Luc Ghyselen (98)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. The Ancestor’s Path 2. Shattered Tomb 3. Somnos Aeternus 4. The Spectre 5. Autumn’s Herald … Interitus 6. A Realm Beyond 7. The Light Beyond The Sky (The Passage II)