Cthuluminati: Reliqideus

Cthuluminati is een Nederlands viertal dat in 2015 werd opgestart door Devi Hisgen (gitaar, vocals), Rami Wohl (gitaar) en Stefan Strauz (bass). Het drietal had eerder al wat muzikale ervaring opgedaan maar wilde nu een stap verder zetten met psychedelic rock als uitgangspunt. Kort na de opstart werd Rick Lieffering erbij gehaald op drums. Na een pak shows besliste het viertal om een full-album op te nemen. Eind 2017 was ‘Reliqideus’ een feit. Maar net voordat men het album op de markt ging brengen, besliste Rick om ermee te stoppen. Met Seth van de Loo vond men ondertussen een nieuwe drummer, maar op dit schijfje hoor je dus nog Rick als drummer. Het album telt zes nummers. Opener ‘Illumni Fhtagn’ is een instrumentaal psychedelische track. ‘El Lizard Birth’ blijft psychedelica als basis gebruiken maar voegt daar een stevig pak black metal aan toe die vooral duidelijk wordt tijdens de vocale fragmenten. ‘Svartálfr’ opent rustig psychedelisch. Langzaam worden elementen uit metal toegevoegd en eens ook de rauwe vocalen invallen, neemt black metal de bovenhand. Daarna volgen een aantal stemmingswisselingen, veranderingen in tempo en ritme elkaar op, maar toch kan het geheel niet de volle tijdsduur – bijna twaalf minuten – van het nummer blijven boeien. ‘Supernatural Selection’ opent chaotisch – ik dacht even dat ik naar een compleet ander schijfje aan het luisteren was – waarna de band een beetje van de hak op de tak springt tussen fragmenten die eerder neigen naar black metal en stukken die eerder psychedelica uitademen. Tussendoor hoor je ook wat elementen langskomen die je dan eerder in het vakje stoner rock / stoner metal kan plaatsen. En, eerlijk gezegd, het ligt ons totaal niet. Ook de twee overig tracks springen van de hak op de tak met verschillende eigenzinnige capriolen in wisselingen van muziekstijlen. Het is je als lezer ondertussen waarschijnlijk heel duidelijk geworden: ‘Reliqideus’ van Cthuluminati zal op niet veel draaibeurten meer moeten rekenen ten huize je dienaar.

Luc Ghyselen (55)

Independent Release

Tracklist: 1. Illumni Fhtagn 2. El Lizard Birth 3. Svartálfr 4. Supernatural Selection 5. A Thin Line 6. Umibozu