Riot V op 19 augustus te Gent.

Op maandag 19 augustus is het Amerikaanse Riot V te gast in Crossover Music Pub te Gent tijdens een stop die kadert in hun ‘Armor Of Light’-tournee doorheen Europa.

Riot V werd in 1975 opgestart door gitarist Mark Reale als Riot. De eerste drie albums van het gezelschap – ‘Rock City’ (1977), ‘Narita’ (1979) en ‘Fire Down Under’ (1981) – werden enorm goed ontvangen en mag je als klassiekers in het (sub)genre gaan bestempelen. Liefhebbers van traditional heavy metal weten waarover we het hebben. In 1984 hield men het toch voor bekeken wegens het uitblijven van commercieel succes. Maar in 1986, met zowaar alweer een pak wijzigingen in de line-up, ging Riot opnieuw van start. Mark Reale was nog steeds de absolute bezieler, maar kreeg nu stevige support van bassist Don Van Stavern. Negen uitstekende albums volgden tot Mark Reale in 2012 overleed. Don Van Stavern besloot uiteindelijk verder te gaan onder de naam Riot V en onder die naam heeft het gezelschap ook al twee full-albums op de markt. In de loop der jaren zijn er ook invloeden uit speed metal en power metal in hun sound opgedoken. En hoe knap die albums nu ook zijn, het is vooral nog steeds tijdens live concerten dat Riot V een heuse belevenis is. Mis deze passage dus niet, want zo vaak is de band niet te zien in onze contreien.

Maar vooraleer het zover is mag het Britse heavy metal trio Asomvel ons overtuigen van hun kunnen. Dit drietal werd in 1993 opgestart en zorgde reeds voor drie full-albums waarvan het meest recente, ‘World Shaker’, eerder dit jaar op de markt kwam. En ook Indian Nightmare mag die avond zijn beste beentje(s) voor zetten. Dit internationale gezelschap heeft zijn thuisbasis in Duitsland, werd in 2014 opgestart en heeft twee full-albums op de markt. Dit gezelschap laat zich gelden door een mix van heavy metal, speed metal en punk op je los te laten.

Een mooie affiche dus met twee bands (Asomvel en Indian Nightmare) die we bij MUSIKA nog voor een deel moeten ontdekken en een gevestigde waarde (Riot V)die ons indertijd menig goede momenten bezorgde. Meer info vind je alvast op www.thecrossover.be

Foto’s: Riot V @ ‘t Klokhuis, Beveren-Leie, 2017: Luc Ghyselen.