Hatriot: From Days Unto Darkness

Het Amerikaanse Hatriot werd in 2010 opgestart met als voornaamste trekpleister natuurlijk Steve “Zetro” Sousa achter de microfoon. Het gezelschap stond voor pure onversneden thrash metal en zorgde voor twee goed ontvangen full-albums met Steve als vocalist waarvan de tweede, ‘Dawn Of The New Centurion’ uit 2014, de laatste was met Steve. We zijn ondertussen wat jaartjes verder en nu pas zorgt Hatriot voor een passend vervolg. ‘From Days Unto Darkness’ is net als zijn voorgangers een aaneenschakeling geworden van pure onversneden thrash metal tracks. Je vind negen tracks op dit album die precies alles voorhanden hebben waarop thrash metal fanaten kicken. De drumsalvo’s (Nick Sousa) vliegen je om de oren en worden bekwaam bijgestaan door pulserende basslijnen (Cody Souza) en krachtige riffs. Vingervlugge, vrij melodieuze gitaarsolo’s – Kosta Varvatakis staat in voor de lead gitaar, terwijl Kevin Paterson de tweede gitarist is – ronden het geheel passend af. En op vocaal gebied moet Cody Souza niet onder doen voor zijn meer bekende vader. OK, zijn stem timbre klinkt anders dan dat van zijn vader, maar ook Cody weet voldoende brutaliteit en agressie in zijn krachtig klinkende vocalen te verwerken om daadwerkelijk te overtuigen. Wij hebben alvast een kleine drieënvijftig minuten lang genoten van dit schijfje die je vanaf de eerste tonen van opener ‘One Less Hell’ genadeloos meesleept tot de slotakkoorden van afsluiter ‘Ethereal Nightmare’. Nieuwe ingrediënten in het (sub)genre moet je niet gaan zoeken, maar dat deert niet, daar het kwartet negen nummers lang stevig van leer trekt zonder ook maar een slecht moment te kennen. Hatriot bewijst met dit derde album dat ze het ook aankunnen zonder hun grootste trekpleister!

Luc Ghyselen (85)

Massacre Records MASDP 1051

Tracklist: 1. One Less Hell 2. Daze Into Darkness 3. Carnival Of Execution 4. Organic Remains 5. World, Flesh & Devil 6. Frankenstein Must Be Destroyed 7. In The Mind Of The Mad 8. Delete 9. Ethereal Nightmare