Sinheresy: Out Of Connection

Sinheresy is een band die meer verdient. Deze toffe ‘ragazzi’ en ‘ragazza’ komen uit één van de meest adembenemende staden van Italië, Trieste. Trieste is een stad van vele invloeden, met wonderschone architectuur en een karakter dat een synthese is van het warme zuiden en het berekende noorden. Sinheresy lijkt het logische exportproduct van Trieste. Sinheresy is Cecilia Petrini en Stefano Sain die de vocalen verzorgen, is een mix van technische metal met warme, soms folky, toetsen. De vergelijking met Lacuna Coil mag, maar loopt eigenlijk snel mank, want Sinheresy is een ander geval. Na ‘Paint The World’ en ‘Domino’ is dit hun derde langspeler. Het artwork van de hoezen weerspiegelt ook de dualiteit van de band, aan de ene kant willen ze organisch en warm klinken en aan de andere kant zijn de synths en het technisch gitaarspel verantwoordelijk voor een mechanische en zeer gestructureerde klank die echo’s van Fear Factory oproept. De stem van Cecilia zal denk ik altijd een warme toets brengen binnen de band, terwijl de composities altijd zo geconstrueerd lijken dat er geen ruimte is om ertussen te ademen of emotie aan te brengen. Het gevolg is dan ook dat de songs aan een tempo voorbijgaan die je gerust mag bestempelen als een lichte turbo. Persoonlijk zou ik graag wat liever meer ademruimte in de nummers willen zien. Maar het lijkt me duidelijk dat deze Italianen dezelfde ziekte hebben als Temperance en Lacuna Coil: het moet vooruitgaan! ‘Facts, Words, Sand, Sone’ is zo’n typisch voorbeeld hiervan. Alles strak in het pak of corset met deze gasten. In ‘Absolution’ krijgt Cecilia wel even de ruimte om het anders aan te pakken, zeker in het begin van het nummer. De afwisseling in de vocalen werkt hier ook opperbest. Tien nummers lang krijg je alleen maar de beste Sinheresy te horen. Het duurt ook in dit geval net lang genoeg en gaat geen seconde vervelen. Dit is wellicht hun beste album. Ik kan niet wachten om ze eens live bezig te zien.

Frederik Blieck (89)

Scarlet Records SC 360-0

Tracklist: 1.What Makes Us Human 2. Out of Connection 3. Zero One 4. Facts, Words, Sand, Stone 5. Immortals 6. Absolution 7. Break The Surface 8. Shallow 9. Blood Like Water 10. The Circle