Fretless: Damnation

Fretless is een Zweeds viertal dat knap debuteerde in 2010 met ‘Local Heroes’ dat een mooi visitekaartje was om hun visie op hard rock en traditional heavy metal kenbaar te maken. Toch hebben we bijna negen jaar moeten wachten op een opvolger. ‘Damnation’ gaat mooi verder op de ingeslagen weg. Dertien nummers werden dit keer ingeblikt, al mogen we eigenlijk de opener ‘Unholy War’ buiten beschouwing laten daar die niet echt weergeeft waar Fretless muzikaal voor staat. De overige twaalf tracks doen dit wel en overtuigen stuk voor stuk indien je het hart op de juiste plaats hebt voor een mix van hard rock en traditional heavy metal. Het viertal – Patte Carlsson (vocals, gitaar), Linus Andersson (gitaar, backing vocals), Lasse Strand (bass, backing vocals) en Ludwig Tornemalm (drums, backing vocals) – zorgt immers voor knap opgebouwde rockende songs die, alhoewel ze nergens vernieuwend klinken, toch een modern jasje werden aangemeten. Zoals het beaamt in dit segment uit heavy metal zorgen bass en drums voor een stevige en solide basis. Krachtige riffs zorgen verder voor de ruwbouw, terwijl de melodieuze gitaarsolo’s en de krachtige vocalen voor de afwerking zorgen. Na de, naar onze smaak, overbodige opener, wordt je op een mooie tocht meegenomen door het viertal: hun sound kent soms de immense kracht die Accept uitstraalt, maar klinkt op momenten evengoed even melodieus als bijvoorbeeld Pretty Maids. Je voelt ons al aan komen: het geheel klinkt krachtig en melodieus tegelijk en kan ons best bekoren. De luchtgitaar kan uit de kast en de refreinen kunnen gemakkelijk meegebruld worden. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Zo kan ‘Black Moon’, dat aan een compleet ander tempo wordt gebracht, ons helemaal niet bekoren: het contrast met het daaropvolgende krachtige ‘Spread Your Wings’ is immens. Verder moeten we ook nog opmerken dat een aantal nummers dezelfde opbouw kennen: rustig openen om dan aan kracht te winnen. En dat, uiteindelijk, drieënvijftig minuten toch een vrij lange rit is om te blijven boeien. Dit neemt niet weg dat liefhebbers van het genre dit zeker eens moeten checken want Fretless heeft met ‘Damnation’ een mooi nieuw hoofdstuk toegevoegd aan hun muzikale carrière.

Luc Ghyselen (75)

Pure Steel Records PSRCD 188

Tracklist: 1. Unholy War 2. Burn 3. Let’s Get High 4. Higher Ground 5. Black Widow 6. Black Moon 7. Spread Your Wings 8. Damnation 9. No More 10. Sweet Cherie 11. This Is My Home 12. Spellbound 13. Freedom