3Teeth: Metawar

‘Metawar’ is het derde full-album van het Amerikaanse 3Teeth, een industrial gezelschap dat in 2013 werd opgestart. Vocalist Alexis Mincolla heeft geen muzikale achtergrond daar de man zich eerder bezig hield met promotie en het maken van “visual art”. Met Xavier Swafford (keyboards, syntheziser) werd een project opgestart om een mix van beelden en muziek samen te laten smelten. Kort nadien maken beide heren kennis met Andrew Means (bass, syntheziser) nadat ze stevig onder de indruk raakten van een video die de man online had geplaatst. Iets later kwam ook gitarist Chase Brawner in beeld. Twee albums zagen het levenslicht: ‘3Teeth’ (2014) en ‘<shutdown.exe>‘ (2017). Het was pas tijdens het touren voor dat laatste album dat een drummer aan de line-up werd toegevoegd. Eerst nog Andrew Melendez, maar die werd al vlug vervangen door Justin Hanson. Het gezelschap kreeg de eer om in Amerika te openen voor o.a. Tool en Rammstein. En dat versterkt natuurlijk een hype. Nu is het kwintet klaar met zijn derde full-album, ‘Metawar’ en wil men, met behulp van het label Century Media ook de rest van de wereld veroveren. Of dit effectief zal lukken, zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar aan de hand van dit dertien tracks tellend album, heb ik echt wel mijn twijfels, al moet ik daar eerlijk aan toevoegen dat ik niet echt een fan ben van het genre. Ik hoor hier nummers die krachtig klinken maar me verder immens koud laten wegens het overvloedig gebruik van elektronische klanken die op een stevige basis van bass, drums en riffs hun ding mogen doen. Het geheel klinkt nogal repetitief en krijgt daarbij passende vocalen aangemeten die ritmisch worden op de luisteraar worden overgebracht zonder, maar dat is natuurlijk mijn smaak, veel gevoel. Dus als het aan mij ligt, hoeft dit niet echt. Maar aan de andere kant, wie ben ik, want als Tool-gitarist Adam Jones 3Teeth als perfecte support-act beschouwd en ook Rammstein de band uitnodigt als support-act, … Misschien zie ik het dus volledig verkeerd en ligt er een grootse muzikale carrière in het verschiet van deze 3Teeth.

Luc Ghyselen (58)

Century Media

Tracklist: 1. Hyperstition 2. Affluenza 3. Exxxit 4. American Landfill 5. President X 6. Altær 7. Time Slave 8. Bornless 9. Surrender 10. Sell Your Face2.0 11. Blackout 12. The Fall 13. Pumped Up Kicks