Lordi: Recordead Live – Sextourcisme in Z7

Het Finse Lordi maakt al geruime tijd het hardrocklandschap een stukje griezeliger met hun gekostumeerde muzikanten. Sinds hun verbluffende overwinning op het Eurovisie song festival in 2006, duikt het Finse monster Lordi vaak op. Met charme, opwindende melodieën en uitgebreide en gekke monsterkostuums schitterde de onconventionele formatie in heel Europa. Met regelmaat van de klok brengt het kwintet, bestaande uit zanger Mr. Lordi, gitarist Mr. Amen, bassist Mr. Ox, Mr. Mana op drum en Ms. Hella op keyboard, een album uit en tussendoor ook wat dvd’s. Op 26 juli komt daar een nieuw live album bij, dat opgenomen werd in Z7 in Zwitserland. Echter, zo gewoon is het eigenlijk niet. Mr Lordi naam daarnaast ook het artwork en de productie voor zijn rekening. Het is de eerste officiële live dvd van de band. Bij elke tournee speelde Lordi in Z7 en daarom werd de club in de loop der jaren een soort tweede thuis voor de Finnen. Mr, Lordi legt uit: “Ik ben erg blij dat we hebben gewacht tot de “Sextourcism” tour, want we zien er geweldig uit, het podium ziet er geweldig uit en alles was perfect om een prachtige dvd te maken”. De dvd biedt veel bonusmateriaal, waaronder een aantal echte rariteiten. Naast een tourdagboek met Lordi bevat de dvd alle officiële videoclips die de band ooit heeft gemaakt. Onder hen een echte zeldzaamheid, de allereerste officiële videoclip voor ‘Inferno’ uit 1994. Het optreden zelf duurt nagenoeg twee uur en bevat een ganse resem meezingers, verzameld uit de voorgaande albums. “We hebben net een beetje van mijn stomme aankondigingen op het podium geknipt”, dus Mr Lordi. “Afgezien daarvan is alles wat er die avond gebeurd is op deze dvd terechtgekomen”. De nummers van dit live album zitten vrij mooi verspreid over de uitgebrachte albums, maar de opener kon niet anders dan ‘Sexorcism’ zijn uit het gelijknamige album uit 2018. In de loop van de show komen we nog drie nummers uit dit album tegen: ‘Your Tongue ‘s Got The Cat’, ‘Naked In My Cellar’ en ‘Slashion Model Girls’. Enkele nummers waarmee ze bekend geraakt zijn komen vooral uit ‘Get Heavy’ uit 2002, zijnde ‘Would You Love A Monsterman’, ‘Devil Is A Loser’ en ‘Rock The Hell Outta You’. Nummers die in een voorgaande show ook vaak in de setlist te vinden waren. Maar het album van hun doorbraak zal wellicht ‘The Arockalypse’ zijn, want daarop staat het nummer ‘Hard Rock Hallelujah’, waarmee ze in 2006 het Eurosong festival wonnen. Best grappig dat destijds de winnaar vaak op Radio2 gespeeld werd. Laat dat nu een van de minst rock-minded zenders zijn. Het winnende nummer hielden de Finnen bewust om af te sluiten, maar ook ‘Who’s Your Daddy’, ‘Mr. Killjoy’ en ‘It Snows In Hell’ staan op deze live editie. Tussendoor niets dan knapperige hardrock nummers uit diverse albums, energiek gebracht zoals we van Mr Lordi en zijn kornuiten mogen verwachten. Muzikaal zit het allemaal vrij goed in elkaar en de theatrale show die er telkens bij komt, spreekt tot de verbeelding. Een streling voor oog en oor dus. Mr, Lordi roept vaak zijn publiek toe om mee te zingen of mee te brullen, waarin hij vrij mooi slaagt. Benieuwd wat er visueel op de dvd te zien is, want zelfs zonder beeld is het een mooie reproductie van de sfeer die ik op menig Lordi-optreden kon meemaken.

Rocking Klingon (80)

AFM Records

Tracklist: cd1: 1. Sexorcism 2. Would You Love A Monsterman 3. Missing Miss Charlene / House Of Ghosts 4. Your Tongue ‘s Got The Cat 5. Heaven Sent Hell On Earth 6. Mr. Killjoy 7. Rock The Hell Outta You 8. Blood Red Sandman 9. It Snows In Hell 10. She’s A Demon / cd2: 1. Slashion Model Girls 2. Naked In My Cellar 3. Rock Police 4. Hug You Hardcore 5. Evilyn 6. The Riff 7. Nailed By The Hammer Of Frankenstein 8. Who’s Your Daddy 9. Devil Is A Loser 10. Hard Rock Hallelujah