Except One: Fallen

‘Fallen’ is het eerste full-album – er waren eerder reeds twee demo’s – van het Franse gezelschap Except One. Het album telt twaalf tracks die een mix vormen van moderne metal en metalcore. Gedreven en energiek riffs en de brutale agressieve vocalen van Estelle zijn de leidraad doorheen het beukende geweld dat het huidige vijftal op je loslaat. Op veel verfijning hoef je niet te rekenen: het kwintet gaat strak en furieus te keer. Opener ‘Wake Up’ start misschien wat aarzelend, maar eens de band op toerental komt is er geen houden meer aan. Vooral de brute vocalen van Estelle vallen meteen op: ze zorgt ervoor dat een pak mannelijke collega’s willen tekenen voor zo’n vocale prestaties. Daarnaast is het toverwoord riffs, riffs en nog eens riffs, met kortstondige breaks en punctuele melodieuze gitaarsolo’s die voor wat extra schakering zorgen. Het enige nadeel, en het is meteen een vrij groot nadeel, is het feit dat er maar weinig verschillen tussen de nummers onderling op te merken valt. Het tempo ligt meestal op de zelfde hoogte en een krachtige dreiging gaat van elk nummer uit. Een kortstondig stukje gesproken cleane tekst, zoals in ‘Until The World Burns’ doet dan ook wonderen en zou, wat ons betreft, meer mogen aan bod komen. Misschien toch maar in het oog houden, deze Except One, want wat het vijftal wel brengt is een pak tomeloze energie die best wel voor een hels sfeertje zou kunnen zorgen tijdens een concert of festival.

Luc Ghyselen (72)

Independent Release

Tracklist: 1. Wake Up 2. Until The World Burns 3. Why 4. Under The Bombs 5. Monster 6. Interlude 7. Break The Wall 8. Nuclear Winter 9. Nothing 10. To The Heart 11. Swansong 12. Black Water