Forsaken Crown: The Ignorant One

Forsaken Crown is een Belgische deathcore band uit de buurt van Mons. Het vijftal presenteert met ‘The Ignorant One’ ons nu zijn debuutalbum. ‘The Ignorant One’ telt acht tracks die stuk voor stuk mooie dingen laten horen die ervoor zorgen dat Forsaken Crown het eigenlijk wel wat breder ziet dan enkel deathcore. Opener van dienst ‘Through My Eyes’ zet je de eerste minuut compleet op het verkeerde been. Een rustgevende akoestische gitaar opent immers heel gezapig en ook de drums vallen na een tijdje rustig en bedaard in. Pas na zo’n anderhalve minuut ontploft het gebeuren in je gezicht met kracht. De dubbel bassdrums worden aangesproken en de ruwe, maar best wel verstaanbare vocalen slepen je verder door het krachtig klinkende nummer. ‘Corpse Eater’ is compleet anders. Een korte gesproken intro gaat over in kracht en energie waarna een vrouwelijke stem je een zinnetje toefluistert en men op kracht doorgaat. Dit alles verpakt in een nummer die nog geen anderhalve minuut duurt. Het daaropvolgende ‘God Works In Mysterious Ways’ opent ook al rustig en akoestisch, maar wint uiteindelijk wel aan kracht en energie al kent het nog wel een pak wisselingen in tempo en ritme. Zelfs een melodieuze gitaarsolo komt aan bod. Het titelnummer zelf laat er geen gras over groeien : een energiek en gedreven stukje brutale agressie. Ook ‘Quand Vint L’Aurore’ is een eigenzinnig stukje muziek. Het is immers een melodieus opgebouwd rustig nummer, met naar het einde toe wat krijsende vocalen, die je niet halfweg verwacht op een deathcore album. ‘The Lurking Fear’ telt opnieuw tal van wisselingen in tempo en ritme. Het zijn de immens knappe drumpatronen die het meest in het oog / oor springen en de opnieuw vrij verstaanbare vocalen. Een patroon dat ook van toepassing blijkt voor ‘The Dying Lust’ en afsluiter ‘World Of Tyrants’. De laatste drie nummers zijn dus eerder traditionele deathcore tracks, maar kennen voldoende breaks en afwisseling om het boeiend te houden, ook voor niet liefhebbers van het (sub)genre. We kunnen dan ook besluiten dat Forsaken Crown in het vakje deathcore wordt gedrukt, maar dat de band veel meer is dan een pure deathcore band. Dit debuut bewijst dit alvast want de heren zorgen voor een aantal heel verrassende elementen en laten een eigenzinnige opbouw horen. En, … laten we eerlijk zijn: we horen het liever zo, niet elke band hoeft immers de platgetreden paden van het (sub)genre volgen.

Luc Ghyselen (82)

Independent Release

Tracklist: 1. Through My Eyes 2. Corpse Eater 3. God Works In Mysterious Ways 4. The Ignorant One 5. Quand Vint L’Aurore 6. The Lurking Fear 7. The Dying Lust 8. World Of Tyrants