Metalian: Vortex

Echte die hard fanaten van traditional heavy metal en / of speed metal zullen ongetwijfeld al van Metalian gehoord hebben, een Canadese band die regelmatig tourt in eigen land, het westen van de V.S. en Mexico. De band werd in 2003 opgestart door zanger / gitarist Ian Wilson die werd aangestoken door Judas Priest en Rob Halford in het bijzonder om zijn kansen te wagen in het heavy metal wereldje. Zelf verwoordt hij het als volgt: “after learning how to harmonize guitar solos and realizing that I could hit high notes like Rob Halford.” Met Vortex is Metalian aan zijn derde full-album toe. Na het goed ontvangen debuut, ‘Wasteland’ (2009), zorgden strubbelingen met de line-up ervoor dat het acht jaar duurde vooraleer Metalian een opvolger kon presenteren. ‘Midnight Rider’ (2017) bevestigde de kracht van dit Canadees gezelschap en nu is er dus deze ‘Vortex’, een acht tracks tellend schijfje waar Ian zich laat omringen met gitarist Simon, bassist Andres Arango en drummer Tony. De snedige mix van heavy metal en speed metal roept inderdaad herinneringen op aan Judas Priest, maar is duidelijk meer op speed metal geënt dan het werk van het grote voorbeeld. De heren openen instrumentaal met ‘Prologue’. Het nummer kent een afwachtende start, maar eens het echt op gang komt verkrijg je snelle drumpatronen, stuwende bassen en een mooie wisselwerking tussen beide gitaristen. Het tempo ligt dan meteen ook vrij hoog. Dat nemen ze allemaal naar de overige tracks op dit album die dan nog worden opgesmukt met de krachtige vocalen van Ian die, als hij de hoge noten uit zijn strot perst, inderdaad wat weg heeft van Rob Halford in zijn jongere jaren. Vernieuwend is dit allerminst, maar wel uiterst knap, gedreven en energiek uitgevoerd. Al vlug bemerken we dat we onze luchtgitaar willen omgorden terwijl we stevig headbangend de kamer rond hotsen. Alle nummers zijn aanstekelijk en begeesterend, zonder dat we er stijl van achterover slaan, en houden ons gemakkelijk in de ban. Enig nadeeltje: na zo’n half uur is het feestje over, maar niets weerhoudt je ervan om de “repeat”-knop van de cd-speler meteen terug in te drukken. Je krijgt immers aanstekelijk en pretentieloos luisterplezier aangeboden van Metalian.

Luc Ghyselen (78)

High Roller Records

Tracklist: 1. Prologue 2. The Sirens Wail 3. Full Throttle 4. Vortex 5. Land Of The Brave 6. Liquid Fire 7. Broke Down 8. No Home