Mors Subita: Human Waste Collection

Het Finse Mors Subita werd in 1999 opgestart en zorgt voor een stevige mix van melodic death metal en thrash metal. Het gezelschap kende al wat wisselingen in de line-up met als enige constante gitarist Mika Lammassaari, die je misschien kent van zijn periode bij Wolfheart. Mors Subita zorgde reeds voor drie full-albums: ‘Human Waste Compression’ (2011), ‘Degeneration’ (2015) en ‘Into The Pitch Black’ (2018). Stuk voor stuk albums die de knap opgebouwde nummers en vooral het immens sterke gitaarwerk van Mika in de kijker zetten. Ondanks goede beoordelingen in de pers en het feit dat de albums, zeker in het thuisland’ goed ontvangen werden, blijft Mors Subita toch wat onder de radar door glippen van vele metalfanaten. Nu probeert het Duitse label Out Of Line Music daar verandering in te brengen middels deze compilatie. ‘Human Waste Collection’ bevat immer de drie eerder uitgebrachte album van Mors Subita. Schijfje één bevat de elf tracks die ‘Human Waste Compression’ uitmaakten. Je hoort een band die stevig op zijn benen staat en uiterst strak, krachtig en toch melodieus musiceert. Stuwende basslijnen (Mika Junttila), heel mooie drumpatronen (Juha Haapala), krachtige en energieke riffs, machtige donkere vocalen waar net voldoende dreiging en agressie in sluipt en toch melodieus klinken (Antti Haapsamo), en superbe vingervlugge inventieve gitaarsolo’s (Mika Lammassaari). Kortom, een werkstuk dat nergens verveelt en boeit vanaf de eerste tonen van opener ‘The Sermon’ tot en met de slotakkoorden van ‘The Banned Exit’. Op één nummer, ‘Entrance Of Sickness’, neemt Mika Lammassaari de vocalen over en ook die klinken best wel beklijvend, donker en vooral een stuk zwaarder. Een schijfje die elke liefhebber van melodic death metal wil in zijn collectie mag hebben. Vier jaar na het toch wel uitstekende debuut zorgde Mors Subita voor een tweede werkstuk. Op het tweede schijfje krijg je dat elf tracks tellend album te horen, aangevuld met twee extra nummers. ‘Degeneration’, want over dat album hebben we het hier, klinkt heel anders dan het debuut. De oorspronkelijke melodic death metal sound heeft plaats moeten ruimen voor een een meer op thrash metal geënt geluid. Het geheel klinkt enorm agressief en brutaal en dat komt vooral door de vocalen van nieuwe vocalist Eemeli Bodde. Ook achter de drumkit vinden we een nieuw gezicht met Ville Miinala. Zijn drumpatronen klinken gelukkig al even gedreven en indrukwekkend als die van zijn voorganger. De stuwende basslijnen zijn nog steeds van de hand Mika Juntilla, terwijl de krachtige riffs gestalte krijgen dank zij het fenomenale gitaarwerk van die andere Mika. Het is opnieuw zijn inventief, flitsend en vingervlug melodieus gitaarwerk dat met de meeste aandacht gaat lopen. Verder moeten we toegeven dat ook dit schijfje boeit vanaf opener ‘Degenerate’ tot en met het eind. De twee nummers die je er hier bij krijgt, liggen mooi in het verlengde van wat Mors Subita presteerde op het originele album: stevige thrash metal (met toch wel de nodige ingrediënten melodic death metal om de liefhebbers van ‘Human Waste Compression’ niet volledig af te stoten). Het derde full-album van Mors Subita zag pas vorig jaar het levenslicht. Op het derde schijfje in deze compilatie-box krijg je dan ‘Into The Pitch Black’ te horen. De line-up van het kwartet is niet gewijzigd sinds album nummer twee en dan weet je een beetje wat je mag verwachten. Een immens stevige en krachtige mix van thrash metal en melodic death metal. Opener ‘Path To The Abyss’ kan je misschien een kort ogenblikje op het verkeerde been zetten daar dit een rustgevend stukje muziek is geworden met verhalende vrouwelijke vocalen, maar eens ‘As Humanity Weeps’ eraan zit te komen, weet je meteen hoe het zit bij Mors Subita. Donkere, dreigende en agressieve vocalen nemen je mee in een zinderende rit met stuwende bassen, rond wervelende drums en het immens schitterende vingervlugge maar melodieuze gitaarspel van Mika. Eens het viertal je goed heeft gegrepen, wordt je niet meer losgelaten en wordt je genadeloos van rechts naar links gemept door het gezelschap. Pas bij de laatste tonen van ‘The Void’ laten de heren je terug op adem komen. We mogen dan ook besluiten dat alle drie de schijfjes de moeite waard zijn en samen zorgen ze voor een schitterende compilatie die de evolutie van Mors Subita knap weergeeft. Liefhebbers van thrash metal en melodic death metal zouden eigenlijk niet mogen twijfelen. Zorg dat dit werk een plaatsje krijgt in je collectie.

Luc Ghyselen (90)

Out Of Line Music

Tracklist: cd1: 1. The Sermon 2. One Million Flies 3. Glance Of Fear 4. Route Of Final Dusk 5. Human Waste Compressor 6. Entrance Of Sickness 7. S.C.S. 8. Burden 9. World Hallucinated 10. Dead Belief 11. The Banned Exit / cd2: 1. Degenerate 2. Resistance 3. End Complete 4. World Separated 5. Release 6. Reform 7. Cult Of Mischief 8. Turmoil 9. Divine Is A Fraud 10. Last Journey 11. Erase 12. Ruin / cd3: 1. Path To The Abyss 2. As Humanity Weeps 3. Dead Sun 4. Defeat 5. Into The Pitch Black 6. Alas 7. I, God 8. Vultures 9. Fear Is Just The Beginning 10. Shadows 11. The Void