Licence: N.2.O.2.R.

Met ‘N.2.O.2.R.’ (wat staat voor “Never To Old To Rock”) is het Duitse viertal Licence toe aan zijn tweede full-album. Het kwartet, met de vader / dochter tandem (gitarist Steam Licence / vocaliste Jacky Cole) als trekpleisters, zorgt op dit nieuwe werkstuk voor dertien knappe (hard) rocksongs. Met het solide werk van bass (Pappe) en drums (Sammy Sin) wordt de perfecte basis gelegd. Aanstekelijke riffs vormen de ruwbouw, terwijl de gitaarsolo’s soms melodieus klinken, maar evengoed flitsend of vingervlug over komen. De krachtige, lichtjes raspende vocalen van Jacky zorgen voor de perfecte meerwaarde. Het zorgt in ieder geval voor goed klinkende rocknummers waar een eighties styled vibe, zonder oubollig te klinken, van af druipt. Geen van de nummers valt uit de toon: ze rocken allemaal even krachtig en energiek uit de speakers. Zelfs bij de eerste luisterbeurt ben je ook al in staat om de refreinen luidkeels mee te brullen en tap je met je voet mooi het ritme mee, onderwijl je ook rustig kan mee knikken. Kortom, ook op gebied van aanstekelijkheid zit het goed. We hoorden zelfs geen uitstapjes zelfs naar ballades langskomen (en op zich vinden we dat een pluspunt) zodat elke track energiek en gedreven klinkt met voldoende aandacht aan tempo en ritme wisselingen om het boeiend te houden. We gaan niet beweren dat we hier volledig voor vallen, maar het doet ons met plezier terug denken aan onze jaren tachtig toen we met een luchtgitaar in aanslag de dansvloer onveilig maakten. Echte uitschieters hoorden we niet langskomen en als we er echt eentje moeten uitpikken kiezen we voor het stevigste nummer op dit album: ‘Never Let You Die’. Maar indien we morgen opnieuw moeten kiezen, kan het evengoed zijn dat we een ander nummer naar voor schuiven. Ook hun versie van ‘Hit Me With Your Best Shot’, misschien het meest bekend in de versie van Pat Benatar, mag er best zijn. We kunnen dan ook besluiten dat Licence met deze ‘N.2.O.2.R.’ ons een mooie tijdreis naar de jaren tachtig classic (hard) rock heeft aangeboden zonder gedateerd te klinken.

Luc Ghyselen (75)

Metalapolis Records MPR 0085

Tracklist: 1. Line Of Fire 2. From Hell 3. Hot4Ever 4. Hell Freeze Over 5. Rise Up 6. Turn Around 7. N.2.O.2.R. 8. Loud ‘n’ Proud 9. Make Some Noise 10. House Of Pain 11. Never Let You Die 12. Hit Me With Your Best Shot 13. The Rich Should Pay