Mundy’s Bay: Control Room (ep)

Mundy’s Bay is een vrij jonge Canadese indie rock band wiens muziek ook aanleunt tegen new wave met daarbovenop ingrediënten van shoegaze. In 2017 bracht Mundy’s Bay een gesmaakte ep uit: ‘Wandering & Blue’. De band heeft goed geluisterd naar de sound van de jaren ’80, en brengt nu een gloednieuwe ep op de markt, ‘Control Room’, waarmee ze deze stelling nog wat meer in de verf zet. Knipogen naar synthpop / new wave en aanverwante stijlen herkennen we al bij ‘Moonlight’: de rode draad? Een sound die ervoor zorgt dat je doorheen de huiskamer zweeft aangevuld door een zeer heldere stem die zorgt voor een extra kers op de taart, waardoor de zon zelfs door de donkerste wolken van het leven gaat schijnen. Niet dat het er al te klef aan toe gaat, gelukkig niet, maar deze ep straalt enorm veel positieve energie uit. Diezelfde vibes waardoor we in die jaren ’80 vielen voor bijzonder aanstekelijke new wave een aanverwante keert ook terug op ‘What Would It Take To Make This Real?’, een song die me wat doet denken aan het betere werk van bijvoorbeeld The Cure. Om maar een voorbeeld te geven. Mundy’s Bay legt de lat enorm hoog om de aanhoorder aan te zetten tot dansen doorheen de huiskamer, tot de vroege uurtjes. Met de ogen gesloten voel je je dan ook wegglijden naar die andere tijden, met alles erop en eraan. Met de ogen open sta je echter met beide voeten in het heden. Dat is nog het grootste pluspunt aan deze band en klasse schijf, want ondanks dus die verwijzing naar de jaren ’80, klinkt Mundy’s Bay totaal niet gedateerd, integendeel zelfs. We houden van bands die muziekstijlen heruitvinden. En dat is wat deze band zeker doet bij de derde song op deze ep ‘Tell Me Now’. Met ook hier weer die subtiele verwijzing naar de sound van bijvoorbeeld The Cure: dat is dus ook de ultieme rode draad doorheen het volledige plaatje. Besluit: Mundy’s Bay bestaat uit muzikanten die de kneepjes van het vak zeker onder de knie hebben, en door middel van een aanstekelijke samensmelting met een vocale aankleding die je hart doet dansen in je lijf, en net daardoor een gevoelige snaar weet te raken waardoor we telkens opnieuw met een brede glimlach nog meer gaan dansen doorheen die huiskamer, zwevende op een roze wolk. Binnen eveneens een, eerder subtiel, donkere melancholische omkadering, zo typisch aan new wave en aanverwante. Kortom: Aanstekelijke jaren ’80 muziek, tot het kwadraat dat is wat Mundy’s Bay met deze uiterst knappe ep ons voorschotelt. Liefhebbers van typische jaren ’80 muziekstijlen, waarbij de grenzen worden afgetast, zullen in deze ep en band zeker hun gading vinden.

Erik van Damme (80)

Pure Noise Records

Tracklist: 1. Moonlight 2. What Would It Take To Make This Real? 3. Tell Me Now