Svadilfare: Fortapte Roetter

Sinds 2005 is de Noor Ildsint Svartmunin actief in het black metal wereldje onder de naam Svadilfare en met ‘Fortapte Roetter’ is de man aan het vierde hoofdstuk van zijn oeuvre toegekomen. ‘Fortapte Roetter’ telt zeven tracks en opent meteen veelbelovend met het stevige en krachtige ‘Tenn flammen paa ny’, een track waarin dreiging en duisternis hand in hand gaan met een mooie melodie. Een machtig opgebouwde riff zorgt voor de solide basis terwijl mooie vocalen het geheel mogen afmaken. Het klinkt een beetje repetitief allemaal, maar het houdt je wel meer dan zeven minuten in de ban. ‘Breidablik’, dat opent met een kort tekstfragment in de Duitse taal, klinkt een pak dreigender en agressiever en daar zijn vooral de vocalen debet aan. Die klinken hier een pak rauwer, terwijl het tempo over het algemeen ook een stuk hoger ligt. Op gebied van vocalen klinkt ook ‘Brutalt Fortalt’ even grimmig en rauw als de vorige track maar kent ook hoge ijle uitschieters. Door het feit dat het nummer verschillende wisselingen in tempo en ritme kent, klinkt het geheel compleet anders en voor je het goed en wel beseft is het nummer al voorbij gevlogen. Voor ‘Hordalands skimmer’ lijkt het net alsof Ildsint nog een ander palet aan vocalen heeft aan gebroken. Dit keer worden mooie zalvende cleane vocalen gekoppeld aan een rauwe grimmige rochelende stem. Een contrast die je natuurlijk ook terug hoort in de muzikale omlijsting die enerzijds heel melodieus klinkt en anderzijds druk en donker. Maar in beide gevallen ligt een duistere dreiging op de loer. ‘Vemodig farvel’ gaat op het ingeslagen pad van duisternis en dreiging verder. Het tempo wordt gedrukt, maar het nummer blijft kracht uitstralen. Op vocaal vlak lijkt de man een nieuw aspect aan te boren: vrij hoog met een ruw randje. Het titelnummer is het volgende werkstukje: een iets meer dan zeven minuten durende black metal trip met een paar heel kortstondige momenten van rustgevende folky klanken. Svadilfare sluit deze ‘Fortapte Roetter’ af met ‘Sjoelvmord’, een nummer dat opnieuw rustgevende fragmenten herbergt als zware, donkere erupties van razernij en woede. We gaan eerlijk zijn, na de, naar onze smaak, prachtige opener, blijven we een beetje op onze honger zitten. Een aantal idee├źn die Svadilfare ons aan reikt, kunnen we enorm waarderen, maar er komen ook stukken en fragmenten langs die ons minder boeien. Al moeten we wel stellen dat het album blijft boeien van begin tot einde wegens het feit dat je niet weet wat je mag verwachten van elk nummer. Het pallet aan kleuren dat Svadilfare gebruikt is immers heel verscheiden en uitgebreid. Met ‘Fortapte roetter’ zorgt Svadilfare voor een toch wel eigenzinnig schijfje

Luc Ghyselen (72)

Naturmacht Productions NP 104

Tracklist: 1. Tenn flammen paa ny 2. Breidablik 3. Brutalt fortalt 4. Hordalands skimmer 5. Vemodig farvel 6. Fortapte roetter 7. Sjoelvmord