Obey The Brave: Balance

‘Balance’ is het vierde album van het Canadese metalcore / hardcore gezelschap Obey The Brave. Tot op heden ontgoochelden ze nog niet in een genre waar het niet eenvoudig is iets fris te brengen. Met ‘No Apologies’ weten ze alvast op een positieve noot te openen, zonder al the cheesy over te komen. ‘Die Young’ doet exact hetzelfde: een goed portie furie koppelen aan en vrolijk deuntje. ‘Cold Summer’ probeert een ander recept uit: wat harder, wat heftiger gebral om uiteindelijk toch weer tot een mooie melodie te komen en al even snel terug om te keren in een felle shout-out met dito riffs. Lekker nummer. ‘Reality Check’ is zo’n “ik ga het al in brokken slaan” nummer (zie ook bijvoorbeeld: ‘Walk’ van Pantera’ of ‘Beat The Bastards’ van The Exploited). De aandachtige lezer weet genoeg. Zet misschien uw vrouw, kinderen, meubelen en huisgerief eventjes buiten of ga zelf naar buiten. Gelukkig is er ‘Smoke Signals’ dat ons weer tot de orde roept … tot ergens middenweg het nummer zijn ware aard toont, of beter gezegd zijn tanden toont en vervolgens weer zijn brave zieltje. Van dualiteit gesproken. ‘The Tide’ … OK. ‘Calme Le Jeu’ is … (u raadt het nooit) … in het Frans gezongen. Het is ook zo’n nummer waar je je de neiging hebt de onmiddellijke omgeving een beetje aan te passen aan de acute noden. ‘Seeing red’ is voor al die jongens en meisjes die na ‘Reality Check’ en ‘Calme Le Jeu’ wat rood aangelopen zijn en graag wat rood willen blijven: de soundtrack voor een moshpitje. Of je in ‘Balance’ terug je balans zal vinden, betwijfel ik ten zeerste. Wat je wel kan vinden is materiaal om het moshpitje nog wat extra pit te geven en de duivels nog wat meer uit te drijven. En dat is het dan. ‘Balance’ is een sneltrein van de beste metalcore / hardcore. Obey The Brave moet gedacht hebben: “Beter negen knallers, dan achttien sissers”. Mission accomplished.

Frederik Blieck (88)

Impericon Records

Tracklist: 1. No Apologies 2. Die Young 3. Cold Summer 4. Reality Check 5. Smoke Signals 6. The Tide 7. Calme Le Jeu 8. Seeing Red 9. Balance