Abysmal Grief: Mors Eleison (ep)

De Italiaanse Doom metal formatie Abysmal Grief, ontstaan in 1996, drenkt typische doom elementen in occult aanvoelende sausen boordevol mystieke horror verhalen. De band bracht vorig jaar nog een zeer knappe schijf uit, ‘Blasphema Secta’, waarbij de inbreng van keyboard zorgt voor een uniek geluid dat het midden houdt tussen gothic metal en sinistere doom aspecten die de aanhoorder achterlaten, badende in het angstzweet. Een aspect waardoor de band zichzelf ook in 1996 op de kaart wist te zetten. ‘Mors Eleison’ is de heruitgave van in 2006 op vinyl uitgebrachte schijf. We namen deze parel van een doom plaat onder de loep, en lieten onze meest donkere fantasie daarbij de vrije loop. Hoewel typische elementen van doom zeker komen boven drijven, slaagt Abysmal Grief er met ‘Mors Eleison’ al de toon te zetten van een zeer bevreemdend aanvoelende trip, doorheen diezelfde donkere gedachten. Door de inbreng van o.a. die keyboard, kan men aan het experimenteren slagen met diezelfde duisternis. En daardoor de aanhoorder meeslepen naar de meest waanzinnige horror verhalen, boordevol verwijzingen naar occultisme. ‘Ocultism (fun after to cover)’ – een paul Chain Violet Theare Cover- bewijst dat de band houdt van theatrale tot filmische aankleding van hun muziek. Geen gemakkelijk brokje vlees, maar eens gehypnotiseerd en meegesleurd naar uw meest donkere gedachten is geen terugweg meer mogelijk. Op diezelfde elan blijft Abysmal Grief doorgaan op daarop volgende lange songs als ‘The Shroud’ en het acht minuten lange ‘Mysterium Umbrarum’. Besluit: De grote sterkte van deze ep is de aanhoorder voortdurend op dat verkeerde spoor brengen, en hem /haar een wereld aanbieden boordevol mystieke wezens uit donkere en occulte verhalen. Maar vooral is het daarbij de bedoeling dat de aanhoorder zijn of haar fantasie voortdurend wordt geprikkeld. Net door de spanning op te drijven, en met die duisternis te experimenteren en improviseren is dit dus een bijzonder tot de verbeelding sprekend concept geworden. Deze heruitgave bewijst waarom de Italiaanse band door de jaren heen, binnen die typisch donkere en occulte omgevingen van doom metal, zijn stempel heeft gedrukt op het genre. Iets wat nog meer in de verf werd gezet bij hun laatste release in 2018. Kortom: ‘Mors Eleison’ is een leuke “must have” voor de fans van de band die in 2006 deze schijf niet op de kop konden tikken. En meteen een knappe ep voor liefhebbers van die voornoemde occulte experimentele doom, die zich willen verdiepen waar deze band voor staat.

Erik van Damme (80)

Sun & Moon Records

Tracklist: 1. Mors Eleison 2. Occultism 3. The Shroud 4. Mysterium Umbrarum