Undoer: Survival Is A Myth (ep)

Black metal uit Turkije: een niet voor de hand liggende combinatie maar het kan en dat bewijst Undoer. Undoer is een drietal – Kaya (drums), Mert (gitaar, bass) en Barış (vocals) – dat in 2017 van start ging. Eind vorig jaar zorgde het drietal voor de ep ‘Survival Is A Myth’ met drie nummers die enkel digitaal verkrijgbaar was. Nu brengt het label Sun & Moon daar verandering in door de ep ook als cd aan te bieden. En wat blijkt? ‘Survival Is A Myth’ mag best gehoord worden. Als black metal liefhebber krijg je hier drie lang uitgesponnen nummers die nergens vervelen. Voor vernieuwing in het (sub)genre ben je ook al aan het verkeerde adres bij Undoer. Opener ‘Vertival Lines’, met zijn net geen zeven minuten het kortste nummer op dit schijfje, zet meteen de toon. De heren gaan er meteen heel brutaal, agressief en vooral duister tegenaan. Het nummer kent een paar mooie wendingen in tempo en ritme zodat het gemakkelijk blijft nazinderen. Het trio gaat al even furieus en krachtdadig verder met ‘A New Anthem’. Het tempo ligt hoog en drumpatronen vliegen je om de oren, vakkundig ondersteund door snelle riffs en stuwende basstonen die ervoor zorgen dat je je nekwervels aan een stevige smeerbeurt dient te onderwerpen om mee te blijven gaan op het alles verpulverende tempo. De donkere en dreigende vocalen sluiten daar naadloos op aan. Afsluiter ‘Foul Gathering’ is al even donker en dreigend en kent voldoende mooie afwisselingen in tempo en ritme om te blijven boeien. Zo levert Undoer met ‘Survival Is A Myth’ meteen een mooi visitekaartje af dat ons nu al doet uitkijken naar een full-album van de heren, waar we hopelijk niet al te lang moeten op wachten.

Luc Ghyselen (78)

Sun & Moon Records

Tracklist: 1. Vertical Lines 2. A New Anthem 3. Foul Gathering