Geistaz’ Ika: Trolddomssejd i skovens dybe kedel

‘Trolddomssejd i skovens dybe kedel’ is het debuut van het Deense Geistaz’ Ika, een black metal gezelschap dat zich nog aan het opwerken is vanuit de ondergrond scene. Het album werd eigenlijk eind vorig jaar op de markt gebracht (enkel digitaal verkrijgbaar), maar wordt nu door Signal Rex opgepikt voor een wereldwijde distributie. Het album telt vijf tracks waarvan het kortste nummer, ‘O Nat du skumle Hex’, dat het album opent, eerder een lange intro is geworden waarin rustgevende pianoklanken je binnen voeren in het muzikale spectrum van Geistaz’ Ika. Het is dus pas vanaf ‘Når solen bløder rød’ dat Geistaz’ Ika zijn duivels ontbindt. Er wordt stevig uptempo afgetrapt met voldoende agressieve kracht. Rustiger passages zorgen voor variatie in tempo, ritme, kracht en energie. Enkel over het stem timbre zijn we niet echt te spreken. Het klinkt een beetje iel en hoog en mist, naar onze smaak althans, een dreigende kracht die je wel terug vindt bij het overgrote deel van black metal bands. Zelfs de samenzang levert geen extra punten op. We krijgen de indruk dat het vocale aspect iets beter klinkt, bij momenten toch, vanaf ‘I den spejlvendte verden’, opnieuw een lang uitgesponnen nummer met verschillende tempo’s en ritmes, maar echt overtuigen doet het nooit. Puur muzikaal zorgt Geistaz’ Ika wel voor een pak knappe momenten en ideeën, al zal er nog stevig moeten gesleuteld worden aan de sound vooraleer we compleet overstag gaan. En, heel eerlijk, … we vrezen dat dit debuutalbum zal wegzinken in de overvolle vijver zonder veel rimpelingen na te laten.

Luc Ghyselen (58)

Signal Rex

Tracklist: 1. O Nat du skumle Hex 2. Når solen bløder rød 3. I den spejlvendte verden 4. Dødens horeunge 5. Tågedans