Picture: Wings

We herinneren ons bijna alsof het gisteren was: de eerste keer dat we Picture hoorden op de radio. We schrijven eind 1979 (of was het toch begin 1980) toen DJ Alfred Lagarde in “zijn” ‘Betonuur’ voor het eerste het nummer ‘Bombers’ draaide van de Nederlandse band Picture. We waren op slag verliefd op het nummer en waren er dan ook als de kippen bij om het eerste titelloze full-album van de band aan onze collectie toe te voegen. Ook het daarop volgende ‘Heavy Metal Ears’ kwam in onze collectie terecht. Daarna verdween onze adoratie voor Picture, ook al omdat uit Engeland een heel pak fantastische bands hun opwachting maakten, en we verloren Picture uit het oog. Intussen weten we dat de band, ondanks tal van wisselingen in de line-up en een paar periodes van inactiviteit, terug springlevend is en … terug in de bezetting waardoor wij wild werden van Picture. Het viertal – Rinus Vreugdenhill (bass), Laurens “Bakkie” Bakker (drums), Jan Bechtum (gitaar) en Ronald van Prooijen (vocals) – dat in 1980 voor het baanbrekende debuut zorgde, wordt nu aangevuld met een extra gitarist (Appie de Gelder) en zorgt voor deze nieuwe ‘Wings’. Hey, en zeg nu zelf: wat is er leuker dan tot de ontdekking komen dat Picture het nog steeds in zich heeft na al die jaren? Want dat gevoel borrelt terug omhoog bij het beluisteren van dit tien tracks tellende album. Nog steeds kunnen de heren begeesteren met hun mix van classic rock, hard rock en heavy metal. Elke track opnieuw hoor je de aanstekelijke drive in de krachtige songs doorbreken en dat zonder gedateerd te klinken. Vernieuwend is het allerminst, dat weten we ook wel, maar dat is absoluut het minste van onze zorgen. Zet al je zorgen dan ook onmiddellijk opzij, zorg er ook voor dat je wat ruimte hebt in de kamer, zet je stereo op tien, schuif ‘Wings’ in de lader en laat je meeslepen in de muzikale wereld die je, met een beetje fantasie, meevoert naar eind jaren zeventig / begin jaren tachtig. Picture levert met ‘Wings’ een heel knap nieuw album af die, zeker fans van het (sub)genre blindelings aan hun collectie kunnen toevoegen. En ja, voor de Belgische liefhebbers: de band is begin november te gast op Metal Against Child Cancer te Deerlijk.

Luc Ghyselen (80)

Pure Steel Records PSRCD 186

Tracklist: 1. Line Of Life 2. Wings 3. Little Annie 4. Is It Real 5. Blown Away 6. No Place To Hide 7. Empty Room 8. Never Enough 9. Still Standing 10. Stroke