Brocelian: Guardians Of Brocéliande

Het Duitse Brocelian werd in 2008 opgestart. Na een een titelloze demo in 2010, zorgde het gezelschap in 2014 met ‘Lifelines’ voor een eerste full-album. Nu is Brocelian, in een erg gewijzigde line-up, er terug met een nieuw album. Op ‘Guardians Of Brocéliande’ hoor je nog vocaliste Susan Notohamiprodjo en gitarist Alexander Senbeil terug. Voor de rest deed het duo beroep op sessiemuzikanten. In dit geval is dat bassist Chris Rieger, drummer Joris Nijenhuis en Angelina Koschel (viola, viool). Ook een aantal gastzangers maken hun opwachting, zodat er op het vocale vlak meer variatie in zit. ‘Wrath Of Nature’ opent meteen krachtig en energiek. De vocalen van Susan worden meteen ondersteund en van tegengewicht voorzien en dat zorgt voor een dynamische uitvoering. Na eerder rustige pianoklanken trekt ‘A Life For You’ zich mooi op gang. Ook hier zorgen gasten voor extra vocale steun. Ook ‘Speed Of Light’ komt aarzelend uit de startblokken om uiteindelijk toch vrij energiek en gedreven over te komen. Het titelnummer opent voortvarend, maar kent een rustgevende folky break. Ook hier zorgt koorzang voor een mooi extra accent. Het zoetgevooisde ‘My Last Melody’ is in onze oren toch te zeemzoet om ons echt over de streep te trekken, al zullen liefhebbers van echte “tegelplakkers” daar misschien wel anders over oordelen. Het tempo schiet met een stevige ruk de hoogte in voor ‘Now It’s Time’. Opvallend zijn de afgekapte vocalen die ons, zeker in de openingsfase, niet goed in het gehoor liggen: net alsof dit tempo te hoog gegrepen is voor Susan. ‘The Signs’ is een aanstekelijke en energieke track geworden met een lijntje dat gemakkelijk kan meegebruld worden tijdens live concerten: “Hey, Wake Up, See …”. Ook ‘Escape From Alcatraz’ is vrij energiek en gedreven met opnieuw gastvocalen. De mannelijke vocalen, waarmee Susan in duel gaat, zijn niet echt onze “cup of tea”. ‘Fire Of My Heart’ is een symphonic power metal nummer dat ons maar matig kan bekoren. Zo’n nummer waarvan we denken: “waar hebben we dit nog (en beter) gehoord?”. Het gezelschap eindigt akoestisch met ‘Summer Days’ en, heel eerlijk, vinden we dit een heel mooi stuk; De vocalen van Susan worden hier perfect ondersteund door gitaar en viool. Vooral die laatste wordt hier echt op de voorgrond geplaatst en zorgt zo voor een grote meerwaarde. Met ‘Guardians Of Brocéliande’ zorgt Brocelian voor een goed genre gebonden album. Toch vrezen we dat het album enkel zal opgepikt worden door een kleine deelgroep aan rock / metal fans: liefhebbers van symphonic metal / symphonic rock die ook vallen voor vrouwelijke vocalen.

Luc Ghyselen (72)

Massacre Records MASCD 1086

Tracklist: 1. Wrath Of Nature 2. A Life For You 3. Speed Of Light 4. Guardians Of Brocéliande 5. My Last Melody 6. Now It´s Time 7. The Signs 8. Escape From Alcatraz 9. Fire Of My Heart 10. Summer Days