Chaos Magic: Furyborn

Chaos Magic is een band rond de knappe Chileense vocaliste Caterina Nix, een dame die hier muzikale carrière startte bij Aghonya. Ze kwam internationaal in de spotlight dankzij Timo Tolkki die ervoor zorgde dat het titelloze debuut van Chaos Magic (2015) vorm kreeg en Caterina ook inschakelde voor het tweede deel van zijn eigen Timo Tolkki’s Avalon-project. Nu komt Caterina Nix met haar Chaos Magic eraan met een opvolger. ‘Furyborn’ is een schitterend album geworden met een vernieuwde line-up. Franco Lama stond in voor het programmeren, Carlos Hernandez hoor je de ezelsvellen teisteren en Hermaunt Folatre zorgt voor de basslijnen. En dan is er ook nog Nasson die hier instaat voor gitaar, piano en extra programmering. En dan zijn er natuurlijk de werkelijk schitterend vocalen van Caterina die hier duidelijk het middelpunt vormen. Daarnaast komen een paar gasten voor extra accenten zorgen in het vocale departement. Zo hoor je Tom Englund (Everygrey) in het vrij stevig klinkende titelnummer een krachtig duet opvoeren met Caterina. Ailyn Gimenez (ex Sirenia) zorgt voor een volgende duet met Caterina. ‘Bravely Beautiful’ zorgt voor een mix van krachtiger passages en breekbare fragmenten. En dan is er ook nog Ronnie Romero die in duet gaat met Caterina tijdens ‘Path Of The Brave’, een nummer waar melodie centraal staat, maar wel de nodige kracht in zich heeft om ook pure metal fanaten over de streep te trekken. Maar als je de overige tracks stuk voor stuk onder de loep neemt, hoor je duidelijk dat Caternia ook alleen de nummers kan dragen. Voeg daar het mooie, soms best wel inventieve, gitaarwerk aan toe en de knappe symfonische ornamenten en je verkrijgt een dijk van een album die bij een groot publiek in de smaak zou moeten vallen. Wij, van MUSIKA, zijn alvast overtuigd. Chaos Magic bewijst met Furyborn immers dat ze een stevige stap voorwaarts heeft gezet. Je kan het gezelschap ook heel moeilijk in een bepaald (sub)vakje onderbrengen daar het gezelschap power metal, melodic metal en symphonic metal mixt met een pak elektronica die ons op tijd en stond doet denken aan Amaranthe. Grootste verschil met die laatst genoemde band is natuurlijk het feit dat die band drie vaste vocalisten in de rangen telt.

Luc Ghyselen (88)

Frontiers Records FRCD 959

Tracklist: 1. You Will Breathe Again 2. Furyborn 3. Like Never Before 4. Beware Of Silent Waters 5. Falling Again 6. Bravely Beautiful 7. Throw Me To The Wolves 8. I’d Give It All 9. Path Of The Brave 10. My Affliction 11. I’m Your Cancer