Deathspell Omega: The Furnaces Of Palingenesia

Het van oorsprong Franse black metal gezelschap Deathspell Omega heeft een nieuw album klaar. ‘The Furnaces Of Palingenesia’ is het zevende werkstuk van dit gezelschap die, volgens de info waarover we beschikken, bestaat uit Mikko Aspa (vocals), Khaos (bass) en Hasjarl (gitaar). Sinds 1999, slechts een jaar na de opstart van Deathspell Omega, wordt geen drummer meer gecrediteerd. En … je ontmoet de band ook nooit op een podium. Maar goed, dat neemt niet weg dat Deathspell Omega hier voor een knap elf tracks tellend schijfje black metal heeft gezorgd. De heren openen meteen heel duister en beklijvend met het vrij korte ‘Neither Meaning Nor Justice’ dat als een donkere pletwals traag over je heen walst. Het tempo gaat meteen met een ruk de hoogte in voor ‘The Fires Of Frustration’ zonder verlies van duistere dreigende kracht. Verschillende wisselingen in tempo en ritme vervolmaken het geheel. De toon is meteen gezet voor de overige tracks op dit album: een goede afwisseling tussen snoeiharde stukken en rustiger passages, tussen meer slepende passages en stukken waar het gaspedaal diep wordt ingedrukt. Een gegeven blijft het volledige album van kracht: een beklijvende duistere dreigende kracht die je bij momenten met ongemakkelijk gevoel opzadelt. Maar dat is precies waar we naar op zoek zijn als we ons verdiepen in black metal, zodat je ons zeker niet hoort klagen, integendeel. De heren blijven het boeiend houden – zonder echte uitschieters, maar zeker zonder miskleunen – tot en met de laatste tonen van afsluiter ‘You Cannot Even Find The Ruins …’ zodat we mogen spreken van een zeer geslaagd nieuw album van Deathspell Omega. Zouden de heren er dit keer toch eens durven aan denken om het werk(en) live op te voeren? Indien wel, dan staan wij alvast op de eerste rij om hen aan het werk te zien.

Luc Ghyselen (90)

Norma Evangelium Diaboli NED 047

Tracklist: 1. Neither Meaning Nor Justice 2. The Fires Of Frustration 3. Ad Arma! Ad Arma! 4. Splinters From Your Mother’s Spine 5. Imitatio Dei 6. 1523 7. Sacrificial Theopathy 8. Standing On The Work Of Slaves 9. Renegade Ashes 10. Absolutist Regeneration 11. You Cannot Even Find The Ruins…