Aeon Winds: Stormveiled

Aeon Winds is een gezelschap uit Bartislava, Slovakije alwaar de band in 2007 werd opgestart om zijn visie van atmospheric black metal op de wereld los te laten. ‘Stormveiled’ is pas het tweede full-album van Aeon Winds – het debuut, ‘Those Who Will Remain Silent Forever’, dateert reeds van 2012 – zodat je de band zeker niet beschuldigen van over productie. Een paar splits en een ep vulden die zeven jarige periode op. ‘Stormveiled’ opent instrumentaal met ‘Of Time Forgotten …’, een bijna vijf minuten durend nummer dat nauwer aanleunt bij dark ambient dan bij atmospheric black metal al komen er een paar erupties langs. Vanaf het tweede nummer, ‘A Cosmic Sky Ablaze’ maak je kennis met het rauwe en ruwe black metal gekrijs die je als liefhebber van het genre omarmd. Het nummer zet meteen ook mooi de koers uit van deze Aeon Winds: krachtig, energiek, gedreven en toch ook melodieus klinkend. ‘Beyond All Empty Places’ en ‘Dawn Of The Untamed Moon’ liggen duidelijk in het verlengde. Stevige en furieuze black metal stukken grijpen duidelijk de bovenhand, terwijl keyboards de gaatjes opvullen en voor een passend atmosferisch element zorgen. Men neigt terug naar dark ambient met het sfeervolle ‘It Is Beneath Where The Mounstians Sing’ om dan weer stevig te kunnen uithalen met ‘Legacy Of The Unconquered Sun’, een nummer dat langzaam op dreef komt, maar wel een pak kracht uitstraalt. Een sfeervol tussenstukje zorgt voor een mooie bijpassende break. Het titelnummer ‘Stormveiled’ gaat op de ingeslagen weg verder met krachtige black metal die wat atmosferische sfeervolle stukjes bevat. ‘Dying Star Remembrance’ is een heel kalm en rustig akoestisch nummer dat ervoor zorgt dat je terug ruimschoots de tijd krijgt om op adem te komen om dan verschroeiend en loodzwaar uit te halen met ‘To Embrace The Void’. Toch vergeten de heren niet om ook melodie aan hun songs toe te voegen, hier in deze song o.a. dankzij mooi gitaarwerk. Met het korte, sfeervolle atmosferische ‘… And Woods Forlorn’ sluit men dit tweede album af. We kenden Aeon Winds niet écht, maar nu zijn we meer dan verheugd dat we deze ‘Stormveiled’ een kans hebben gegeven. We hopen van jullie alvast hetzelfde.

Luc Ghyselen (85)

Avantgarde Music

Tracklist: 1. Of Times Forgotten … 2. A Cosmic Sky Ablaze 3. Beyond All Empty Places 4. Dawn Of The Untamed Moon 5. It Is Beneath Where The Mountains Sing 6. Legacy Of The Unconquered Sun 7. Stormveiled 8. Dying Star Remembrance 9. To Embrace The Void 10. … And Woods Forlorn