Fractures & Outlines: Defenseless

De uit Canada afkomstige post hardcore band Fractures & Outlines ontstond in 2014 en met hun ep ‘Checkmate’ (2017) drukte de band zijn stempel op dat typische underground gebeuren binnen post hardcore middens. Ondertussen heeft Fractures & Outlines niet stil gezeten. Zo stonden ze op heel wat festivals en deelden het podium met o.a. Sworn Enemy, Obey The Brave en Mass Hysteria. Fractures & Outlines haalt zijn invloeden uit bands als Silverstein, No Use For A Name en Killswitch Engage. Maar de band heeft ondertussen vooral bewezen over een eigen smoel te beschikken. Nu komt er een nieuwe schijf op de markt ‘Defenseless’. We lieten ons onderdompelen in een vat boordevol uiteenlopende emoties. Door middel van een zeer gevarieerde drum inbreng, worden voornoemde emoties telkens tot een hoogtepunt gedreven. Het meest opvallende is echter dat voortdurende combineren tussen cleane vocale aankleding, met diepe growls die de haren op je armen doen recht komen. Gooi daarboven op riffs die recht doorheen je ziel boren, op een zeer intensieve wijze, en je bent vertrokken voor een toch wel lange trip doorheen paden van leed en innerlijke strijd met uw demonen. Dat laatste blijkt al vanaf die eerste song ‘End Of The World’ en blijkt eveneens de rode draad doorheen deze schijf te zijn. Fractures & Outlines blijft dus op dit elan doorgaan bij daarop volgende songs als ‘Echoes’, ‘Defensless’ tot ‘Ouragan’ en laat daarbij niets aan het toeval over. Dit is het soort post hardcore waarbij de aanhoorder wordt meegesleurd naar een omgeving boordevol pijn, woede en frustraties. Zowel deze van de band, als uw eigen frustraties dus. Bij ‘Spades’ waagt de band zich aan een ballad die zorgt voor een kippenvelmoment en krop in de keel. Een geslaagd rustpunt dat weer een andere kant laat zien en horen van Fractures & Outlines. Wijzelf houden toch eerder van die energieke en verschroeiende aanpak die je terugvindt op het daarop volgende ‘Swallowing Teeth’. Afsluiten doet de band met een wonder mooie akoestische versie van ‘Defenseless’. Besluit: ‘Defenseless’ bevat invloeden van metalcore, overgoten met typische punk invloed, maar is dus vooral een zeer emotionele schijf geworden. Uit veel teksten blijkt dan ook die voortdurende innerlijke strijd die je elke dag voert met uw eigen demonen. Wie houdt van dit soort post hardcore, waar emoties in elke vorm en kleur de rode draad vormt doorheen het geheel, zal zeker zijn gading vinden in deze schijf. Geef de band en plaat dus zeker een kans, want als je zelf wat in de knoop ligt met jezelf kan Fractures & Outlines namelijk een oplossing vormen om je doorheen deze moeilijke tijden te loodsen.

Erik van Damme (65)

Independent Release

Tracklist: 1. End Of The World 2. Echoes 3. Defenseless 4. Mirrors 5. Ouragan 6. Over my Head 7. The Oppressor 8. Spades 9. Swallowing Teeth 10. Defenseless