Zed: Volume

‘Volume’ is een gepaste titel voor deze vierde langspeler van de Amerikaanse stoner / rock & roll-formatie Zed: de resonerende gitaren en vocale uithalen met een leuk zeurderig toetsje komen het beste tot hun recht wanneer ze aan een stevig volume door je speakers knallen. Anderzijds is de stijl van de band ook toegankelijk genoeg om gewoon op de achtergrond vanuit je zetel te genieten – uiteraard met het obligatoire blik Pabst Blue Ribbon in de hand. ‘Volume’ doet het namelijk heel aangenaam op het gemakje met tien eenvoudige maar leuke songs. De nadruk ligt niet op al te veel fancy gedoe, maar eerder op catchy deuntjes. Elk nummer bevat wel een stevige solo, maar die zijn duidelijk ter ondersteuning van de atmosfeer van levensgenot en chillheid en geen doel op zich. De tracks zijn lekker groovy en up tempo, maar zeker niet té. Hoogtepunt van het album is misschien wel ‘Chingus’, waarvoor de band trouwens een heerlijk stop-motion videoclipje maakte met Lego-figuurtjes, waar de bandleden eigenhandig maandenlang aan gezwoegd hebben! ‘The Great Destroyer’ is dan weer een afknapper omwille van het experimenteren met ritmes, wat niet echt bij de band en al zeker niet bij de zang lijkt te passen. Afsluiter ‘The Troubadour’ is echter ook een dijk van een nummer, net omdat het een behoorlijke stijlbreuk is: van groovy rock & roll naar psychedelische desert rock. Een ideale combinatie tussen de spunk van bands als Red Sun Atacama en de mellowness van Salem’s Bend en consoorten. Deze stijl gaat Zed echter zéér goed af, in die mate dat we tegen meer van dat geen nee zouden zeggen! Wie Zed in April met No Name Collective in Gent aan het werk zag, weet dat deze gezellige Californiërs heel sympathiek zijn en alles aan ‘Volume’ schreeuwt dat ook uit. Op die eerste show met het nieuwe album in Europese pre-release, ging de plaat alvast vlot over de toonbank.

Sam Bruynooghe (78)

Ripple Music

Tracklist: 1. The Other Kind 2. The End 3. Wings Of The Angel 4. Hollow Men 5. Take Me Home Again 6. Chingus 7. Poison Tree 8. The Great Destroyer 9. Time And Space 10. The troubadour