Narnia: From Darkness To Light

Het Zweedse Narnia haalde zijn naam, zoals je wel kan afleiden bij het klassieke fantasy verhaal ‘The Chronicles Of Narnia’ van de Ierse schrijver C.S. Lewis. Het spreekt dan ook voor zich dat de heren zich ook wel door de teksten van het verhaal lieten inspireren om hun songs van teksten te voorzien. Sinds 1997 timmert de band aan zijn muzikale loopbaan. Dit zorgde voor een aantal goed ontvangen albums al viel het doek uiteindelijk toch in 2010 toen het zesde full-album ‘Course Of A Generation’ het een heel pak minder deed. Maar bij bezieler Carl Johan Grimmark bleef het kriebelen. In 2014 besluit hij, samen met een pak oudgedienden, de band nieuw leven in te blazen. Dit resulteerde in 2016 in een titelloos nieuw album die we bij MUSIKA wel konden smaken. Vooral in Zuid-Amerika slaat het album enorm aan: dat bewijst o.a. een live album (‘We Still Believe – Live In Brasil’) dat vorig jaar het levenslicht zag. Nu komt het vijftal eraan met een nieuw full-album. ‘From Darkness To Light’ telt tien tracks die voor een goede mix van melodic metal en power metal zorgen die best wel aanstekelijk klinkt. Dat betekent dat bass en drums voor een stevige basis zorgen waarop het geraamte verder gestalte krijgt dankzij krachtige riffs en een stevig, maar inventief, klanktapijt van keyboards. Keyboards en gitaar staan ook in voor de solo-momenten, terwijl de vocalen zowel kracht als souplesse uitstralen. Toch zijn we dit keer iets minder enthousiast dan met het vorige album. Dit komt voornamelijk door het toch iets te nadrukkelijk op de voorgrond klinkende keyboard klanken die het geheel een iets “bravere”, maar toegankelijker sound meegeven. Ook op tekstueel vlak hebben we toch een paar keer opgekeken, want het Christelijke thema komt hier, naar onze smaak, iets te nadrukkelijk aan bod: o.a. de “Hallelujah” momenten tijdens ‘The War That Tore The Land’ hoeven voor ons totaal niet. Dat dit toch een pak zieltjes gaat kosten, is duidelijk. Wie daar echter niet om maalt, krijgt met ‘From Darkness To Light’ van Narnia een aangenaam en vlot in het gehoor liggend album.

Luc Ghyselen (72)

Narnia Songs

Tracklist: 1. A Crack In The Sky 2. You Are The Air That I Breathe 3. The Armor Of God 4. Manifest 5. The War That Tore The Land 6. Has The River Run Dry? 7. Sail On 8. I Will Follow 9. From Darkness To Light (part 1) 10. From Darkness To Light (part 2)