Lacrimas Profundere: Bleeding The Stars

De Duitse gothic / doom band Lacrimas Profundere timmert sinds 1993 aan de weg – al was dat in eerste instantie onder de naam Dark Eternity. De band heeft ondertussen zijn stempel gedrukt op dat typisch gothic metal gebeuren. Dezer dagen noemen ze zichzelf vaak een “rock ‘n’ sad band”. Door dat intensieve verdriet te overgieten met doom elementen, raakte Lacrimas Profundere in het verleden dan ook meerdere snaren. Met hun nieuwste worp ‘Bleeding the Stars’ wordt dat laatste nog maar eens in de verf gezet. Wie had gehoopt op nieuwe wendingen is er dus aan voor de moeite, wie zich echter wil laven aan donkere valleien boordevol intensieve melancholie, zal zeker zijn gading vinden in deze nieuwe schijf. ‘I knew and will forever Know’ is al zo een iconische klepper, die recht doorheen je ziel boort. Dat laatste komt ook terug op de daarop volgende songs als ‘Celestite Woman’, ‘The Kingdom Solicitude’ tot’ Mother Of Doom’. De donkere melancholische aanpak, waarbij grenzen worden verlegd wat raken van gevoelige snaren betreft, is altijd de reden geweest waarom ik voor deze band ben gevallen. En dat is niet de verdienste van één element binnen deze band, maar de samensmelting van verschroeiende riffs en drumsalvo’s, met een heldere vocale aankleding binnen gothic atmosferen, die de haren op je armen doet recht komen, telkens opnieuw. Dat grenzen verleggen binnen donkere melancholie en weemoedigheid zet Lacrimas Profundere verder in de verf op daarop volgende pareltjes zoals ‘The Reaper’ of ‘After All Those Infinities’. Tot afsluiter ‘A Sleeping Throne’ je die laatste doodsteek toedient, waarna u zich voelt wegzakken in dat vat boordevol emoties, binnen een intensieve omkadering. Op ‘Bleeding The Stars’ slaat Lacrimas Profundere dus, zoals we aangaven, totaal geen andere wegen in maar blijft verder diezelfde paden bewandelen. Maar bewijst vooral na al die jaren nog steeds tot de absolute top te behoren wat dat gothic / doom genre betreft. Besluit: Song na song blijft Lacrimas Profundere je meesleuren in een tranendal, zonder te klef te klinken, maar intensief genoeg om je toch daadwerkelijk tot tranen toe te bedwingen. Dat was eigenlijk circa twintig jaar geleden al het geval, dat blijkt dus nu nog steeds de rode draad te vormen doorheen de muziek van deze band. Anno 2019 blijkt Lacrimas Profundere nog steeds een band die melancholie verbindt met donkere gedachten vol verdriet, waardoor je weemoedig wordt zonder in slaap te worden gewiegd. Maar eerder, door een opvallende intensieve omkadering, een mokerslag in het gezicht te verwerken krijgt die je van je sokkel blaast en totaal verweesd doet achterblijven in diezelfde donkere hoek van de kamer.

Erik van Damme (80)

Steamhammer / Oblivion

Tracklist: 1. I Knew And Will Forever Know 2. Celestite Woman 3. The Kingdom Solicitude 4. Mother Of Doom 5. Father Of Fate 6. Like Screams In Empty Halls 7. The Reaper 8. After All Those Infinities 9. A Sip Of Multiverse 10. A Sleeping Throne