Vuzem: Ortus

Vuzem was een Oostenrijks gezelschap dat slechts twee nummer op de markt bracht. Die twee nummers, ‘Von Denen Bluthsaugern’ en ‘Invocation’ zijn te vinden op het verzamelabum ‘A.BM.S.: Norici Obscura Pars’ (1995). Vuzem ging tenslotte verder onder de naam Hollenthon. Nu brengt Beverina / Casus Belli Musica deze twee nummers opnieuw onder onze aandacht middels deze enkel op vinyl te verkrijgen ‘Ortus’. ‘Von Denen Bluthsaugern’ is een iets meer dan zes minuten durende black metal track die wild en furieus om zich heen schopt na een intrigerende, maar eerder rustige, start, waarna krijsende vocalen de dienst uitmaken. Kalmere interventies komen ook aan bod dankzij piano getokkel, maar het agressieve blackened geweld krijgt toch de bovenhand. ‘Invocation’ is een, naar onze smaak toch, veel te lang uitgevallen rit (bijna negentien minuten) waar black metal erupties worden afgewisseld met eigenzinnige bijna atmosferische stukken. Het kans ons in ieder niet echt blijven boeien van begin tot einde ondanks een paar mooie idee├źn. Toch heeft deze ‘Ortus’ zijn bestaansrecht, al is het maar omdat elke Hollenthon fan nu zijn collectie compleet kan maken.

Luc Ghyselen (68)

Beverina / Casus Belli Musica BP 104 / CBM 064

Tracklist: 1. Von Denen Bluthsaugern 2. Invocation