Hate: Auric Gates Of Veles

Het Poolse Hate ontstond in 1990 als Infected, een naam die maar korte tijd stand hield, want al vlug werd de naam Somuchhate in gebruik genomen. Maar ook die naam staat maar heel kort in de annalen, want in 1991 wordt de naam ingekort tot Hate. Sindsdien zorgde dit death metal combo voor heel wat geweld en dit kan je reeds terug vinden op tien full-albums waarvan ‘Tremendum’ (2017) het meest recente is. Sinds ‘Tremendum’ zorgde Hate ook voor een stevige portie black metal in zijn sound en met Slavische mystiek als invalshoek, zorgde men voor een lichtjes gewijzigde visie. Die wordt nu verder gezet en dieper uitgewerkt op deze ‘Auric Gates Of Veles’. Hate is nog steeds vooral het werk van ATF Sinner (vocals, gitaar) die met drummer Pavulon zijn “partner in crime” te hebben gevonden. Voor de opnames van deze ‘Auric Gates Of Veles’ deed het duo beroep op twee sessie muzikanten: Tiermes (bass) en Domin (gitaar). Vanaf de stevige en energieke opener, ‘Seventh Manvantara’, zit je gebeiteld. Het nummer straalt een enorme kracht uit die samensmelt met een donkere en dreigende, maar ook heel dynamische, mystiek. Een opener die meteen de toon zet dus en er “boenk” op is. ‘Thriskhelion’ doet daar in niets voor onder en bewaart de energieke, gedreven kracht met het donkere, dreigende randje. Een korte venijnige gitaarsolo hebben we ook opgemerkt. Het tempo, dat al niet laag lag, wordt nog wat opgetrokken tijdens ‘The Volga’s Veins’. Een nummer met een trashy feel die ook een mooie break kent waarin gas wordt terug genomen, om dan terug keihard in overdrive te gaan. Het meer dan zes minuten durende ‘Sovereign Sanctity’ verveelt geen seconde, dankzij zijn verschillende tempo’s en ritmes en de opnieuw korte, maar best wel inventieve gitaarsolo. Brutaal, krachtig, gedreven en energiek zijn de trefwoorden voor ‘Path To Arkhen’: een track die er opnieuw voor zorgt dat je nekwervels goed getest worden en overuren mogen kloppen. Het tempo ligt een stuk lager voor het stevige en krachtige ‘Auric Gates Of Veles’ dat eerder zwaar en loom over je heen rolt, zonder een donkere dreiging af te zweren. Brutale dreiging krijg je bij het beluisteren van het krachtige ‘Salve Ignis’ waar opnieuw een korte gitaarsolo met een deeltje van de aandacht gaat lopen. Eindigen doen de heren met ‘Generation Sulphur’, een nummer waar het black metal gevoel misschien het meest in rond waart, maar dat naadloos aansluit bij de sound waar Hate tegenwoordig voor staat. Acht nummers pure, onversneden duistere en dreigende kracht zoals we het graag horen: dat is precies wat Hate je voor schotelt op deze ‘Auric Gates Of Veles’. Kies je voor de digi-pack versie van het album – en waarom zou je dat niet doen? – krijg je er nog twee even krachtige en duistere nummers bij.

Luc Ghyselen (90)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Seventh Manvantara 2. Thriskhelion 3. The Volga’s Veins 4. Sovereign Sanctity 5. Path To Arkhen 6. Auric Gates Of Veles 7. Salve Ignis 8. Generation Sulphur 9. In the Shrine Of Veles 10. Path To Arkhen