This Gift Is A Curse: A Throne Of Ash

Het Zweedse This Gift Is A Curse werd in 2008 opgestart en zorgde in 2010 voor een titelloze ep die vooral wat stof deed opwaaien in het thuisland en de omringende landen. Met het eerste full-album, ‘I, Gvilt Bearer’ (2012), werd de reputatie versterkt. Daarna volgde het uitstekend ontvangen ‘All Hail The Swinelord’ (2015) waar hun duivelse mix van black metal, sludge en hardcore nog iets beter werd gepresenteerd. Nu komt het vijftal, sinds 2016 is er een extra gitarist bijgekomen, er aan met het derde full-album. ‘A Throne Of Ash’ opent instrumentaal met ‘Hæma’. Het zorgt voor een beklijvend stukje muziek die je, zeker naar het einde toe, met een ongemakkelijk gevoel opzadelt. Toch laat het gezelschap met deze track nog niet echt in zijn kaarten kijken. De heren smijten hun troeven pas op tafel vanaf het keiharde, gedreven, energieke monsterachtige ‘Blood Is My Harvest’ waarmee ze hun sound echt kenbaar maken. Brutale kracht en een fabelachtige agressie knallen aan een immens tempo uit de speakers. De blast beats vliegen je om de oren, strakke bassen en supersonische riffs stralen een immense energie en gedrevenheid uit en de vocalen zijn krachtige explosies van agressie en brutaliteit. Kortom, de heren zorgen voor een immens zware sound waarbij je nekwervels zwaar op de proef worden gesteld. Ze beuken gewelddadig en met een heel stevig tempo verder tijdens ‘Thresholds’ en ‘Gate Dweller’, alvorens de voet wat van het gaspedaal te lichten voor de donkere en duistere dreiging van ‘Monuments For Dead Gods’ zonder ook maar een greintje van hun furieuze kracht en brutale agressie te verliezen. ‘Wolvking’ opent nog eerder rustig, maar mysterieus, alvorens het tempo met een enorme kracht de hoogte in wordt gekatapulteerd. Dit is pure brutale agressie in een wervelend geheel met een kort moment van rust om dan even furieus, energiek en gedreven verder te gaan. Tijdens ‘I Am Katharsis’ blijft het tempo immens hoog zonder aan kracht of agressie te verliezen, terwijl ‘In Your Black Halo (Mass 317)’ met eigenzinnige sounds opent om dan opnieuw in furieuze zwartgeblakerde agressie over te gaan waar brutaliteit en duistere dreiging hand in hand verder gaan. Afsluiten doet het vijftal aan de hand van het langste nummer op dit album. ‘Wormwood Star’ houdt je bijna acht minuten in de ban. Het nummer komt eerder langzaam op gang – het tempo ligt opnieuw beduidend lager dan tijdens de meeste andere nummers op dit album – maar zorgt voor een onderhuidse dreiging zonder aan kracht en brutaliteit te verliezen. Het krijgt zo een wat mysterieuze sfeer over zich heen die ons, net als de overige aspecten in de sound van This Gift Is A Curse, enorm kan bekoren. We kunnen dan ook besluiten dat ‘A Throne Of Ash’ en intense achtenveertig minuten durende immense aanval is van brutale agressie en dreigende duisternis gegoten in furieuze tempo’s die je meevoeren op een echt waanzinnige trip doorheen het door This Gift Is A Curse getekende muzikale landschap.

Luc Ghyselen (88)

Season Of Mist SOM 515

Tracklist:1. Hæma 2. Blood Is My Harvest 3. Thresholds 4. Gate Dweller 5. Monuments For Dead Gods 6. Wolvking 7. I am Katharsis 8. In Your Black Halo (Mass 317) 9. Wormwood Star