Moon Far Away: Athanor Eurasia

Het label Prophecy Productions vaart een eigenzinnige koers. Enerzijds zorgt het label voor schitterende releases waar black metal op primeert, maar aan de andere zijde van hun muzikale spectrum zitten releases van, soms heel eigenzinnige, folk bands. Het Russische Moon Far Away mag je in die laatste categorie onder brengen. Dit gezelschap werd in 1994 opgestart in Arkhangelsk, in het noorden van Rusland, door ene Count Ash die instaat voor de mannelijke vocalen en zowat alle instrumenten. Enkel bass (Zhigich) en drums (Victorion) laat hij aan anderen over. Op vocaal gebied is het vooral de mooie vrouwelijke stem van Leda die op dit tien tracks tellend album overheerst. De instrumentale opener, ‘The Song Of The Five Lakes Watermill’, is een atmosferisch stuk geworden met een pak eigenzinnige klanken, dat ons persoonlijk niet zoveel zegt. ‘The Blank Flag Of The Europe’ is een mooi opgebouwde rustige folk song met warme vocalen van Count Ash die tijdens het refrein versterkt worden door Leda. Daarna zijn het de vocalen van Leda die het meest in het oog springen tijdens de rustige, maar opgebouwde folk nummers. Nu en dan zorgt een nieuw element voor een extra accentje, zonder dat de rustgevende sfeervolle sound er echt mee wijzigt. Muziekfanaten die zweren bij harde, beukende metal, zullen hier in een wijde boog omheen lopen, maar daar staat tegenover dat muziekliefhebbers die geen paardenbril op hebben, en dan ook pure folk adepten, dit schijfje zullen omarmen wegens de kwaliteitsvolle muziek en het rustgevende karakter. Moon Far Away zou alvast niet misstaan op Vlaamse festivals als Dranouter, Labadoux of andere festivals waar folk en wereldmuziek primeren..

Luc Ghyselen (80)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. The Song Of The Five Lakes Watermill 2. The Blank Flag Of The Europe 3. Napadi, Rosa 4. Polia Vy, Polia 5. Lubila Menja Mat, Obozhala 6. Dva Lazyrja 7. The Blueberry Song 8. Intersymbolism 9. Ostavaisja Bely, Knjaz 10. Celebrate!