Majestica: Above The Sky

Majestica, een nieuwe naam voor power metal liefhebbers, maar eigenlijk een band met tonnen ervaring. Gitarist en vocalist Tommy Johansson startte in 2000 met een solo project genoemd ReinXeed. Zelfs een eerste full-album was nog een echt solo project. Voor de latere albums – er volgden er nog vijf – zorgde hij voor een full-band met o.a. gitarist Alex Oriz en bassist Chris David. Maar door zijn vele werk met Sabaton raakte ReinXeed in de slop en daarom deze doorstart onder een nieuwe naam: Majestica. Nog steeds zijn Alex Ortiz en Chris David aan boord, enkel de plaats achter de drums was nog niet ingevuld, al werd die voor de opnames van dit debuutalbum ingenomen door niemand minder dan Uli Kusch (ex-Helloween). En meteen is dit de indicatie om de stijl van Majestica te omschrijven: power metal in het verlengde van Helloween, Gamma Ray en Stratovarius. Ook de naam Sabaton duikt op: ‘The Legend’ lijkt ons immers een nummer op het lijf geschreven van deze Zweedse band. Aanstekelijke nummers dus met vingervlug melodieus gitaarwerk, krachtige cleane vocalen, superbe drumpatronen en klassieke basslijnen. En ja, al deze ingrediënten komen hier ruimschoots aan bod, terwijl symfonische elementen voor extra ondersteuning en een vollere sound zorgen. Met ‘Above The Sky’ brengt het gezelschap dus eigenlijk niets nieuws, maar het geheel klinkt melodieus, krachtig en aanstekelijk met, als voornaamste ingrediënt, het vingervlugge gitaarwerk zodat je luchtgitaar waarschijnlijk overuren zal kloppen. Ook vocaal staat Tommy zijn mannetje zodat er dus eigenlijk nergens over te klagen valt. Of je dit effectief aan je collectie zal toevoegen, zal ervan afhangen hoe groot je honger is aan aanstekelijke melodieuze power metal.

Luc Ghyselen (78)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Above The Sky 2. Rising Tide 3. The Rat Pack 4. Mötley True 5. The Way To Redemption 6. Night Call Girl 7. Future Land 8. The Legend 9. Father Time 10. Alliance Forever