Burial In The Woods: Church Of Dagon

‘Church Of Dagon’ is het debuut van Burial In The Woods, een band waarover we zo goed als niets terug vinden op het wereldwijde web. Burial In The Woods staat voor een mix van doom en black metal en zorgt op dit debuut voor vier lang uitgesponnen tracks waar die twee (sub)genres mooi in elkaar overvloeien. Het tempo ligt meestal laag met laag gestemde gitaren, zware drumslagen, diepe basstonen en rauwe, ruwe vocalen. Maar wat Burial In The Woods vooral onderscheid van een pak andere bands in het (sub)genre is het gebruik van een orgel. Zodoende wordt een duistere en dreigende sfeer opgewekt van een spookachtig orgel die ergens in een vervallen kerkje van jetje mag geven alsof men het occulte aan roept. Allemaal heel eigenzinnig. De eerste drie nummers – ‘Forbidden Pages’, ‘Ecclesia Dagoni’ en ‘Gowing Shadows’ – vormen een soort van eerbetoon aan de occulte wereld van H.P. Lovecraft. Ze klokken af tussen de zeven en de negen minuten en zorgen voor een kennismaking met deze Burail In The Woods waar alle eerder opgesomde ingrediënten deel van de sound uitmaken, terwijl ook koorzang als extra element wordt toegevoegd: het zorgt voor een creepy, onaardse atmosfeer. Maar nog een heel stuk eigenzinniger is afsluiter ‘Gölgeler Alemi’, een werkstuk van bijna vijfentwintig minuten met een Turkse tekst die je nog iets dieper in het moeras van duisternis en occultisme duwt. Het nummer zadelt je doorlopend op met een echt ongemakkelijk gevoel: je kijkt op tijd en stond over je schouder om te zien of de man met de zeis of een ander satansgebroed niet achter je staat. Beklijvend in duistere dreiging dus en alvast niet voor tere zieltjes. Toch stoor ik me persoonlijk wat aan het overvloedig gebruik van de orgel.

Luc Ghyselen (72)

Rain Without End Records RWE 028

Tracklist: 1. Forbidden Pages 2. Ecclesia Dagoni 3. Growing Shadows 4. Gölgeler Alemi