Knoest: Dag

Er is bitter weinig informatie te vinden over de uit Gelderland afkomstige band Knoest. Op hun facebook pagina lezen we ”Knoest is the result of friendship and common inspiration”. Ook wat de muziek van de band betreft, kunnen we hier geen label op kleven. Walmen van duisternis, met een vocale aankleding die dicht aanleunt bij opera of gothic is bij benadering hoe we deze mysterieuze band nog het best kunnen omschrijven. Met hun eerste plaat ‘Dag’ laat Knoest dus evenmin in zijn kaarten kijken. De schijf bestaat uit vier songs met de titels ‘De Ochtend’, ‘De Middag’, ‘De Avond’ en ‘De Nacht’. Allemaal binnen diezelfde duistere en zeer bevreemdend aanvoelende omkadering.

1. ‘De Ochtend’: ‘De ochtend’ start met een eerder chaotisch mengelmoes, gevolgd door een gothic / opera stem die je rillingen tot de bot bezorgt. Eens ondergedompeld in doomachtige atmosferen, voelt het aan alsof je in een soort satanische kerkdienst terecht komt. Na een trage en slome start wordt je letterlijk meegesleurd in een wervelstorm richting de diepste kerkers van de Hel. De kerkdienst is er eentje met een donker randje zoveel is wel duidelijk. ‘De ochtend’ is de start van een dag die verhuld is in walmen van intensieve duisternis. Waaruit ontsnappen onmogelijk blijkt.

2. ‘De Middag’: Diezelfde vreemde, doom atmosfeer met een stem die je een krop in de keel bezorgt van pure angst, keert ook terug op ‘De Middag’. Ondertussen is de Hogepriester begonnen aan zijn dienst, en deelt de sacramenten uit aan de gelovigen. Door deze experimentele en tot de verbeelding sprekende aanpak, voel je langzaam maar zeker je wegglijden naar de donkerste gedachten. De dag is nu pas echt begonnen. Want langzaam maar zeker wordt het tempo opgedreven, tot de eerste vlagen van waanzin je ziel doen branden.

3. ‘De Avond’: Bij ‘De Avond’ worden alle registers plots compleet open getrokken. En zijn we vertrokken voor een ijzingwekkende trip, waarbij zowel vocaal als instrumentaal alles uit de kast wordt gehaald om de nog twijfelende gelovige eveneens tot waanzin te drijven. Doom atmosferen worden afgewisseld met vlijmscherpe, razendsnelle mokerslagen, die aanvoelen alsof de Apocalyps elk moment zal uitbreken. De dreigende atmosfeer, die we al opmerkten bij de eerste twee songs, wordt er daardoor alleen maar intensiever door. Tijdens ‘De Avond’ wordt de mensheid geofferd aan de Goden en is er totaal geen ontkomen meer mogelijk. Met het angstzweet op de lippen wachten we vol spanning de nacht af.

4. ‘De Nacht’: Ondanks de nog steeds dreigende ondertoon, lijkt in de nacht de rust in het hoofd een beetje weder te keren. Binnen die circa twaalf minuten wordt de aanhoorder een laatste doodsteek toegediend. Verschroeiende riffs, drumsalvo’s die verdoven tot verpulveren doen je naar adem happen. Ook nu weer varieert Knoest voortdurend, en haalt uiteindelijk alles uit de kast om er voor te zorgen dat je uw lot in handen neemt, want eens je ‘De Nacht’ hebt overleeft volgt een volgende dag. Wederom gehuld in diezelfde donkere, vreemde en adembenemende walmen die aanvoelen als klauwen die je de adem ontnemen. Waardoor het zonlicht pijn doet aan de ogen. Geen gemakkelijk brokje vlees deze ‘Dag’, maar eentje dat je wel doet huiveren van angst, op uiteenlopende wijze.

Besluit: Knoest is een band die zich geen label laat op kleven, en door een vreemd aanvoelende mengelmoes van alle aspecten van “duisternis” aan te bieden ervoor zorgt dat deze duisternis tot een ware kunst vorm wordt verheven. Experimenteren, improviseren en vooral de aanhoorder tot waanzin drijven binnen een zeer gevarieerde omkadering, is de rode draad doorheen ‘De Dag’. Kortom: Knoest stelt zeer tot de verbeelding sprekende schijf voor, waarmee de band duidelijk buiten elk lijntje kleurt en zich van enige grenzen niets aantrekt. Voor wie houdt van eigenzinnige, avontuurlijke trips doorheen donkere bossen, en duistere gedachten, en zich daarbij vooral graag laat verrassen, door middel van uiteenlopende vreemd aanvoelende wendingen, is deze schijf een plaatje en band om te koesteren.

Erik van Damme (70)

Van Records

Tracklist: 1. De Ochtend 2. De Middag 3. De Avond 4. De Nacht