Stille Volk: Milharis

Lourdes is niet alleen bekend van zijn grotten. Er dwaalt al sinds 1994 een Celtic folk / medieval band door de grotten van Lourdes onder de naam Stille Volk. Toen ik deze nieuwste schijf ‘Milharis’ doorgestuurd kreeg dacht ik, op basis van die naam, dat het om een Vlaamse of Nederlandse band zou gaan die folk elementen verstopt in zijn muziek. Maar het is dus een Franse band. Dat me dat allemaal is ontgaan, verwonderd me toch. Gezien ze al zoveel jaren bestaan. Dit geheel terzijde. Stille Volk brengt folklore en paganisme en zingt zijn teksten in het Frans. Dat laatste trekt ons bij zulke soort muziek eigenlijk nog het meest over de streep, verhalen over plaatselijke sage en legendes die in eigen landstaal worden gebracht zijn daardoor meer authentiek. De band haalde zijn inspiratie uit Keltische en middeleeuwse muziek, en bespelen daarbij vaak uitsluitend traditionele instrumenten. Dat is ook nu nog steeds het geval. ‘Sous la peau de la montagne’ brengt ons al direct in folkse atmosferen. De band paradeert doorheen de volledige schijf als troubadours die door het vertellen van tot de verbeelding sprekende verhalen hun publiek in vervoering brachten. ‘Incantation Mystique’, ‘La Mòrt de Milharis’ tot ‘La Grotte du jadis’: het ligt wellicht allemaal wat in diezelfde verlengde. Maar net door het prikkelen van de fantasie van de aanhoorder, en daarboven op alles in eigen landstaal te brengen raakt de band een snaar, waardoor dit eigenlijk totaal niet stoort. Stille Volk doet dus gewoon waar ze altijd goed in zijn geweest: plaatselijke folklore tot leven brengen, binnen op een zeer unieke wijze waardoor je prompt mee wordt gesleurd in de verhalen die worden verteld. Besluit: Stille Volk doet met ‘Milharis’ eigenlijk nog steeds wat ze met hun debuut in 1997 al deden. Een aanpak die hen geen windeieren heeft gelegd, en waardoor ze een stempel drukken op dat typische Franse paganisme en folklore gebeuren. Anno 2019 bewijst Stille Volk nog steeds zeer stevig in zijn schoenen te staan, en door het vertellen van tot de verbeelding sprekende verhalen op een authentieke wijze, de aanhoorder te bekoren en zijn / haar fantasie tot het oneindige te prikkelen. Of ze daarmee een ruim publiek over de streep zullen trekken, betwijfelen we een beetje, maar iedere liefhebber van folklore en paganisme zou in deze band en schijf zijn gading moeten vinden. Meer nog, zoals iedereen aan de lippen van die troubadours hing, zo lijken ze daardoor de aanhoorder te hypnotiseren en bovendien te prikkelen om de Franse folklore en geschiedenis uit te spitten, op zoek naar gezapige verhalen over toen. Daarom: missie geslaagd.

Erik van Damme (75)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. Sous la peau de la montagne 2. L’Aurost lunaire 3. Incantation mystique 4. Le crépuscule du pâtre 5. La mòrt de Milharis 6. Dans un temps qui n’a pas d’histoire … 7. La grotte du jadis 8. Sacré dans la tourmente 9. Neige que versa le ciel noir … 10. Parmi les monts oubliés