Misþyrming: Algleymi

Er zit een pak muzikaal talent in Ijsland: dat weten we nu al langer dan vandaag. Voor de vuist weg kunnen we o.a. Sólstafir, Kontinuum, The Vintage Caravan, Auðn en Svartidauði gaan opnoemen. Voeg aan dat indrukwekkend rijtje ook maar Misþyrming toe, want ook dit viertal baant zich een weg naar de top in zijn (sub)genre. Dit kwartet, bestaande uit D.G. (bass, gitaar, vocals), H.R.H. (drums), G.E. (bass) en T.Í. (gitaar), werd in 2013 opgestart. Het eerste full-album, ‘Söngvar elds og óreiðu’ (2015), kreeg al meteen een pak lovende kritieken en werd ook goed onthaald door de black metal gemeenschap. Een split met land– en genregenoten Sinmara, nog zo’n knappe band uit Ijsland, ging een beetje onopgemerkt aan ons voorbij (2017). Maar nu is het viertal er terug met een nieuw full-album. En daar zijn wij alvast heel gelukkig mee! De heren openen meteen furieus en kwaadaardig met het energieke en gedreven ‘Orgia’. Zo zorgen ze ervoor dat ze meteen je aandacht hebben. En die aandacht verslapt nergens tijden de intense, beklijvende rit die Misþyrming je aanbiedt op ‘Algleymi’. Het is een rollercoaster geworden met furieuze en agressieve stukken waar de heren nu en dan wat gas in terug nemen om je, met een nieuwe eruptie, nog steviger vast te grijpen. Nummer na nummer weet het viertal te overtuigen, enkel het korte instrumentale ‘Hælið’ zorgt voor een moment van rust en kalmte. Daarna gaan de heren gewoon op hun elan verder met zwaar en stevig beukende stukken die hier en daar wat worden afgeremd om dan opnieuw, des te krachtiger, toe te slaan. Dit is zwaar, intens, brutaal, agressief, krachtig, energiek en gedreven. Maar eens je de volledige rit hebt uitgezeten, doe je niets liever dan op de replay-knop van je cd-speler te drukken om je opnieuw onder te dompelen in de krachtige, maar mooie, muzikale trip die Misþyrming je hier aanbiedt. Dit zijn iets meer dan vijfenveertig intens beklijvende minuten die je keer op keer opnieuw wil beleven.

Luc Ghyselen (95)

Norma Evangelium Diaboli NED 049

Tracklist: 1. Orgia 2. Með svipur á lofti 3. Ísland, steingelda krummaskuð 4. Hælið 5. Og er haustið líður undir lok 6. Allt sem eitt sinn blómstraði 7. Alsæla 8. Algleymi