Beuk: Dynamiet (ep)

Beuk is een Nederlandstalige rock band die met het album ‘Strak Plan’ een bommetje lieten vallen. Uiteraard profiteerde Beuk van het feit dat Nederlandstalige rock boomt de laatste tijd. Maar deze plaat bevat aanstekelijke “recht toe recht aan” rock deuntjes, die wel degelijk aan de ribben blijven kleven. En daar is nooit iets mis mee. Vooral is Beuk echter een band die live nog het best tot zijn recht komt. Over hun zeer energieke optreden op Frietrock vorig jaar schreven we dan ook: ”De lat wordt dus heel hoog gelegd. Beuk zou Beuk niet zijn als ze vele tonnen energie en humor in hun muziek zouden stoppen, waardoor een wervelend puur rock feest ontstaat. Maar je kunt ook niet voorbij aan de virtuositeit van de gitaristen, die tovenaars met klanken blijken te zijn. Bovendien deelt de drummer van dienst mokerslagen uit, zoals enkel topdrummers dat kunnen. Beuk bezorgt ons een lach, een traan en kippenvelmomenten bij de vleet. We brulden de songs uit volle borst mee, bouwden een stevig rock feest en headbangen tot ons hoofd dol draait. Missie geslaagd mijne heren!” Met ‘Dynamiet’ brengt Beuk een nieuwe mijlpaal uit, waardoor de band zich definitief op de kaart zet wat de Nederlandstalige rock muziek betreft. De band zet inderdaad enkele stevige stappen voorwaarts sinds hun vorige knappe schijf ‘Strak Plan’. De perfectie wordt bij ‘Dynamiet’ overschreden, de eerder sarcastische humor blijft eveneens overeind staan. Maar vooral doet Beuk letterlijk enkele energie bommetjes in je gezicht ontploffen, en slaat je van begin tot einde, door het uitdelen van stevige uppercuts, compleet murw. ‘Hel Van De Planeet’ gaat over de eerste wereldoorlog en bevat riffs en drumsalvo’s die de haren op je armen doen recht komen. We dachten dat de band met ‘Strak Plan’ een bepaalde grens had bereikt. Verschroeiende hete songs als ‘Turbotine’ en ‘Alles Wat Je Wil’, – een ode aan het wielrennen – bewijzen echter dat die grenzen gewoon worden overschreden. Met ‘Geniale Gypsy’ en ‘Tijdbom’ legt de band letterlijk een bommetje onder de Nederlandstalige rock muziek. Als je nog niet bent wakker geworden dan schudt Beuk u door middel van de ene na de andere mokerslag in je gezicht compleet uit je slaap. Het vele toeren zorgt er duidelijk voor dat de heren meer dan ooit dezelfde kant uitkijken en dat resulteert dus in het afleveren van een nog strakker en nog energieker aanvoelende rock plaat. Besluit: Beuk moet in onze ogen niet onderdoen voor de zogenaamde grote namen binnen Nederlandse rock muziek. En zet dit met deze strakke en energieke ep nog meer in de verf. Beuk is dus duidelijk klaar om ook de wereld te veroveren door deze aanpak. Rock muziek brengen op de wijze zoals alleen een grootheid als Lemmy dat kon, gebracht in moerstaal, vermengt met veel dosis humor, en op een strak tot verschroeiend snel tempo waarop stil staan onmogelijk is. Dat is de rode draad doorheen ‘Dynamiet’. Live hoeft de band ons ondertussen niets meer te bewijzen, maar ook op plaat doet Beuk dus de grond onder onze voeten daveren, en zorgt voor een aardverschuiving die je voelt over alle taal en rock grenzen heen.

Erik van Damme (85)

Parsifal

Tracklist: 1. Dynamiet 2. Hel Van De planeet 3. Turbotine 4. Alles Wat Je Wil 5. Geniale Gypsy 6. Tijdbom