Moonlight Haze: De Rerum Natura

Moonlight Haze is een nieuwe Italiaanse band die symphonic metal laat samensmelten met power metal. Elke muzikant die we hier horen heeft reeds een voorgeschiedenis in het muzikale landschap. Zo herkennen we Chiara Tricarico (vocals) en Giulio Capone (drums, keyboards), het duo dat de band in 2018 opstartte, die beiden een verleden hebben bij Temperance. Marco Falanga (gitaar) heeft een verleden bij Overtures en Hammered, terwijl Alberto Melinato (gitaar) reeds te horen was bij Teodasia en Insanity Arise. Alessandro Jacobi (bass) ten slotte is nog steeds actief bij Elvenking. Dat betekent een pak ervaring bij elkaar, maar zorgt de samenwerking tussen deze vijf individuen ook voor vonken? Wel, we mogen alvast stellen dat Moonlight Haze zorgt voor tien knap in het gehoor liggende nummers op dit debuut. We gaan niet stellen dat het kwintet met ‘De Rerum Natura’ veel nieuws aan het genre toevoegt, verre van zelfs. Al moeten we wel stellen dat ‘De Rerum Natura’ op geen ogenblik tegen valt. Moonlight Haze zorgt immers voor knap opgebouwde songs waar bass en drums voor de basis zorgen, stevige riffs met keyboard ondersteuning voor een heel kloek geraamte zorgen en de gitaarsolo’s mooi en melodieus klinken. Maar de grootste kracht van Moonlight Haze ligt toch bij het vocale talent van Chiara die hier de sterren uit de hemel zingt. Soms vrij hoog, soms heel krachtig en clean, soms bijna fluisterend: het gaat haar allemaal even goed af! Af en toe wordt ze ondersteund, of krijgt ze tegenspel, door rauwe mannelijke stemmen en dat zorgt er dan weer voor dat er extra variatie te horen valt. Ook Marc Jansen (Epica) en Laura Macri (Mayan) zorgen voor een vocale “helpende hand” tijdens ‘Time’. Tijdens een paar nummers wordt ook gewerkt met wat Oosters klinkende geluiden (dankzij Fang Yu (guzheng, een oosterse citer)) en ook viool (Fabio Lethien Polo (Elvenking)) komt aan bod zodat ook dat voor extra accenten en punten zorgt. Zelfs een stukje swingende jazz piano maakt zijn opwachting tijdens het lang uitgesponnen, maar mooi opgebouwde ‘Dark Corners Of Myself’. Het geheel doet me af en toe denken aan Amaranthe, terwijl ook de naam Nightwish een paar keer door het hoofd flitst. En zodoende kunnen liefhebbers van deze twee bands dit aan aan luisterbeurt onderwerpen, alsook elke rechtgeaarde liefhebber van (female fronted) symphonic power metal, want er is een pak potentieel aanwezig bij dit Moonlight Haze dat er voor zorgt dat we nu al uitkijken naar een live concert in de buurt en … eigenlijk ook al naar een opvolger.

Luc Ghyselen (90)

Scarlet Records

Tracklist: 1. To The Moon And Back 2. Ad Astra 3. Odi Et Amo 4. The Butterfly Effect 5. Time 6. Dark Corners Of Myself 7. A Restless Mind 8. Deceiver 9. A Shelter From The Storm 10. Goddess