First Signal: Line Of Fire

Canada is nu niet de bakermat van de melodieuze rock, maar kent toch knappe bands zoals Harem Scarem en Boulevard. Daar kan nu ook sinds 2010 First Signal bij aanschuiven. De band is dus relatief nieuw, maar als we onder de motorkap kijken vinden we zanger Harry Hess, die bijna dertig jaar frontman is bij Harem Scarem. Daarnaast is de man ook producer, gitarist en erg graag geziene gastmuzikant o.a. bij Shining Line en Magnus Karlsson’s Free Fall (Kingdom Of Rock). Met deze ‘Line Of Fire’ brengen ze een opvolger aan hun debuut ‘First Signal’ uit 2010 en de opvolger ‘One Step Over The Line’ uit 2016. De krachtige maar erg melodieuze start van het album komt van ‘Born To Be A Rebel’, waar we de directe drijvende kracht van Harry’s stem horen. Het openingsnummer klinkt alvast veelbelovend. En die belofte wordt meteen ingewilligd met ‘A Million Miles’, want dit melodieuze nummer lijkt zeemzoetjes maar gestaag te zorgen voor een goed opgewekt gevoel. Het catchy refrein bevat een mooie melodie die elke muzikant laat blinken. Zo horen we een rollende tandem van bassist Johan Niemann en drummer Daniel Flores, met riffs en soleerwerk met daarboven de vocalen van Harry, die alles mooi in handen heeft. Gitarist Michael Palace levert het betere gitaarwerk in de power ballad ‘Last Of My Broken Heart’, gevolgd door het uitnodigende ‘Tonight We Are The Only’. De mooie intro vloeit uit in een uitbundige en opgewekte sfeer en de kalmere passages zorgen ervoor dat de onstuimige momenten krachtig en bruisend klinken. ‘Walk Through The Fire’ kent een andere start dan we al gewoon zijn, maar net dat spreekt me aan. Als het melodieuze refrein begint, lijkt alles pas goed los te barsten. Opnieuw een erg sterk vocale prestatie, die het nummer veel extra punch geeft. Ook ‘Never Look Back’ en de titeltrack ‘Line Of Fire’ zijn vlotte melodieuze nummers met een losbarstend krachtig refrein. Dat Harry de man van het album is zal je me niet horen zeggen, want alle muzikanten komen nu en dan eens in de schijnwerper te staan. Maar in de powerballade ‘Here With You’ kunnen we niet ontkennen dat zijn krachtige vocalen met de keys van drummer / keyboardspeler Daniel Flores het niveau van het nummer een trapje hoger duwen. Nog twee pareltjes naar het einde van het album toe zijn ‘Need You Now’ met zijn prachtige gitaarsolo en het uptempo, meer riff-gerichte ‘Falling’. Zeker die laatste is zo’n voorbeeld van jarenlange ervaring die zich muzikaal vertaald heeft. Zelden heb ik zo’n goede manier gehoord om het einde van de wereld aan te kondigen. Met de afsluiter ‘End Of The World’ krijgen we een laatste staaltje van het sterke vocale werk, waarvan dit album goed voorzien is. Het mag duidelijk zijn dat dit album niet kan ontbreken in de collectie van een melodic rockfan. Baserend op de jarenlange ervaring zetten Harry en zijn First Signal opnieuw een positieve stap voorwaarts met dit erg gegeerde album.

Rocking Klingon (88)

Frontiers Records

Tracklist: 1. Born To Be A Rebel 2. A Million Miles 3. Last Of My Broken Heart 4. Tonight We Are The Only 5. Walk Through The Fire 6. Never Look Back 7. Line Of Fire 8. Here With You 9. Need You Now 10. Falling 11. End Of The World