Crazy Lixx: Forever Wild

De heren van Crazy Lixx timmeren stevig aan hun carrière. Het gezelschap uit Malmö is al sinds 2002 actief en bracht in 2007 hun debuut ‘Loud Minority’ uit. Gitarist Vic Zino verliet de band, Andy Zâta nam zijn plaats in en algauw werd nieuw materiaal klaargestoomd. ‘New Religion’ in 2010, ‘Riot Avenue’ in 2012 en ‘Crazy Lixx’ in 2014. Bassist Loke Rivano werd in 2012 door Jens Sjöholm venvangen, gitaristen Edd Liam en Andy Zâta verlieten de band in 2015 en werden door Chrisse Olsson and Jens Lundgren vervangen. Dat maakt dat Zanger Danny Rexon en drummer Joél Cirera de enige originele bandleden zijn. Een jaar erop verscheen het live album ‘Sound Of The LIVE Minority’. Sindsdien is de line-up stabiel en brachten ze in 2017 ‘Ruff Justice’ uit. Intussen ligt opnieuw nieuw materiaal in de rekken. “Wild and Wicked” is de slogan waarmee de heren dit album “Forever Wild” in schreeuwen. “Wicked” is een onstuimig melodieus catchy nummer dat vlotjes de spits afbijt. Met eenzelfde enthousiasme volgt ‘Breakout’. Veel melodie op een constant ritme, de beide openers doen voortreffelijk hun werk. Ze zorgen voor een excellente opwarming en brengen ons in de ideale stemming. Beide nummers zitten rotsvast in hun huidige setlijsten ingewerkt. Een goede keuze, het weerspiegelt goed wat deze melodieuze rockers anno 2019 in hun mars hebben. Het bommetje op dit album is ongetwijfeld ‘Silent Thunder’. Met de daarbij horende clip in de pure “Top Gun” stijl, worden we terug gekatapulteerd naar de topmomenten van de eighties, met alles erop en eraan. De opbouw, de sfeer, het ritme, de kriebels die het nummer oproept, het is moeilijk om dit nummer te vergeten, al is dat nu net het laatste wat we willen. Het is gewoon één van die nummers waar je niets kan aan verbeteren en als handleiding “how to make an incredible melodic rocksong” kan gebruikt worden. Voeg daarbij dat het nummer een goede vijf minuten duurt, wie beweerde ook al weer dat mooie liedjes niet lang duren? Na een dergelijk topnummer is alles wat erna komt een stapje terugnemen. Het lekkere rocknummer ‘(She’s Wearing) Yesterday’s Face’ is ook hier doorspekt van de hetzelfde hoog niveau en nodige kreten waardoor je er enkel vrolijk van wordt. Een beetje ritme inleveren, maar terug een hoogtepunt in dit album. ‘Eagle’ straalt in zijn eenvoud zoveel klasse uit dat deze midtempo ballad je recht bij de strot grijpt. Het is een nummer waar een zekere spanning voor dat mystieke tintje zorgt. Het ganse nummer draait op een zwoel tempo met krachtige zanglijnen. De ietwat bombastische stijl met schitterende gitaarpartijen zorgen terecht voor een topper. Na de vlotte meezinger ‘Terminal Velocity’ is het alweer prijs. We kunnen op een eind nog moeilijk van hoogtepunten spreken gezien alle nummers pieken in de scorelijsten. ‘It’s You’ bouwt mooi op naar een melodieus refrein dat gegarandeerd live iedereen zal meebrullen. Eigenaardig dat dit nummer niet in de huidige setlist opduikt, want het is zowel qua vocalen, gitaarwerk, arrangement en enthousiasme een topper. Tijd voor een echte ballad met ‘Love Don’t Live Here Anymore’, de tegelplakker die met zijn bombastische stijl zijn pijltjes gericht afschiet. Na het catchy ritmische ‘Weekend Lover’ sluiten we met ‘Never Die (Forever Wild)’ af met een rockende boodschap die in de oortjes blijft hangen. ‘Forever Wild’ kan op dat vlak tellen en ik mag hopen dat de heren nog lang “wild” blijven. Met dit album hebben ze zich meer dan ooit overtroffen en zetten een gigantisch album neer. Met een handvol aan topnummers naast de andere parels is dit wellicht met stip het beste wat 2019 zal brengen. Onlangs kon ik Crazy Lixx nog aan het werk zien op WildFest en ook daar was het een wild feestje. Enkel jammer dat hun setlist niet meer nieuw materiaal bevatte, maar dat zal misschien wel zo zijn als ik ze een volgende keer aan het werk zal zien.

Rocking Klingon (90)

Frontiers Records

Tracklist: 1. Wicked 2. Break Out 3. Silent Thunder 4. (She’s Wearing) Yesterday’s Face 5. Eagle 6. Terminal Velocity 7. It’s You 8. Love Don’t Live Here Anymore 9. Weekend Lover 10. Never Die (Forever Wild)