Skald In Veum: Stridslysten

Is “old school black metal” je ding? Ben je fan van Dark Funeral, Watain, 1349 of oude Immortal? Hou je van snelle blast beats, enorm furieuze maar ook razend scherpe gitaren en donkere rauwe en dreigende vocalen? Check dan absoluut eens deze ‘Stridlysten’ van Skald In Veum. Dat Zweedse gezelschap werd in 2013 opgestart en zorgde eerder voor ‘1260 Days’, een zes tracks tellende ep die onopgemerkt aan ons is voorbij gegaan. En als we dit eerste full-album als maatstaf mogen nemen, is dat spijtig. De heren van Skald In Veum zorgen hier immers voor acht zwartgeblakerd razend furieus en dreigend geweld die in een flits aan ons voorbij trekt. In zo’n achtendertig minuten beukt dit gezelschap je compleet in elkaar. Nergens wordt echt gas terug genomen – ja er zit nog steeds voldoende variatie in om te blijven boeien – lange rustgevende momenten zijn hier nergens te bespeuren. Je wordt gewoonweg ongenadig van rechts naar links gebeukt terwijl je nekwervels overuren maken – als ze al niet op afknappen staan, mag je van geluk spreken – om uiteindelijk total loss in een hoekje van de kamer te belanden. Vernieuwend is dit uiteraard niet, maar wie maalt daarom als dit gezelschap zo furieus, gedreven en energiek te keer gaat? Liefhebbers van eerder genoemde bands of van black metal in het algemeen, moeten deze ‘Stridslysten’ van Skald In Veum meteen aan hun collectie toevoegen. Je moest al op weg zijn naar de platenboer. Onderwijl gaan wij hier op zoek naar die ep uit 2015.

Luc Ghyselen (92)

Nordic Mission Productions NMCD 08

Tracklist: 1. Stridslysten 2. As Wolves Among Sheep 3. En Lyra Döpt I Blod 4. Do What Thou Wilt 5. Goatwhore 6. Shards Of The Infernal Fall 7. Tvinsot (Siaren II) 8. Whoremaster