Irata: Tower

Irata, een ons tot nu toe onbekend viertal uit Greensboro, North Carolina, zorgt met ‘Tower’ voor een knap album indien je liefhebber bent van hard rock / stoner rock. Niet dat het viertal het warme water opnieuw heeft uitgevonden, verre van zelfs, maar Irata zorgt hier wel voor acht knap opgebouwde nummers met voldoende wisselingen in tempo en ritme om te blijven van begin tot eind. Jon Case’s pulserende basslijnen en de stevige drumpatronen van Jason Ward zorgen voor een heel kloeke en stevige basis. Het gitaarwerk van Cheryl Manner en Owen Burd is krachtig, stevig en zorgt voor de nodige punctuele gitaarsolo’s. Jason Ward zorgt voor wat extra klanken via synthezisers, maar die zijn er enkel ter ondersteuning. De mooie, soepele vocalen van Jon stralen kracht uit wanneer het moet, maar passen evengoed in de kalmere en meer rust brengende fragmenten. Nog een extra accent verkrijg je dankzij Owen Burd’s trompet tijdens ‘Crawl To Corners’. En ja, het past hier wonderwel. Maar de grootste aantrekkingskracht lijken me toch de knap opgebouwde nummers die zowel heftig en krachtig rockende geluiden voortbrengen, als mooie rustgevende breaks. Dit zorgt in ieder geval voor een heel sterk en strak genre gebonden album die elke liefhebber van het genre op zijn minst moet gehoord hebben. En kunnen we Irata ook eens op een of ander podium in de buurt verwelkomen?

Luc Ghyselen (82)

Small Stone Records

Tracklist: 1. Tower 2. Walking Eye 3. Weightless 4. Innocent Murmur 5. Leviathan 6. Crawl To Corners 7. Golden Tongue 8. Constellations