Shades Of Deep Water: Death’s Threshold

Shades Of Deep Water is een Finse éénmans funeral doom metal band, ontstaan in 2006. Ondertussen bracht Shades Of Deep Water enkele demo’s en ep’s uit maar ook het debuut, ‘Waterways’, uitgebracht in 2013, is een instrumentaal doom pareltje dat je onderdompelt in intensieve walmen die je eerder tot een soort gemoedsrust brengen dan de hersenen pijnigen. Een elan waarmee JH – de multi-instrumentalist rond Shades Of Deep Water – ons ook met ‘Death’s Threshold’, uitgebracht via Dunkelheit Produktionen, aangenaam weet te verrassen. De schijf bevat vier songs met telkens diezelfde titel en moeten als één geheel beluisterd worden om het echt te snappen. Met een duurtijd van circa acht tot twaalf minuten moet je als artiest al zeer sterk in je schoenen staan om de aanhoorder zijn aandacht scherp te houden. Mede doordat het instrumentaal plaatje is, en alles diezelfde monotone atmosfeer uitgaat. Maar net doordat Shades Of Deep Water zo intensief te werk gaat, daar voortdurend tempowisselingen aan toevoegt aan dat trage en lome opbouwen naar een climax, wordt je letterlijk meegezogen naar een onaards donkere wereld, die je dus niet tot waanzin drijft maar eerder verdooft en totaal van de kaart achterlaat. Tenminste als je deze toch duistere trip gewillig ondergaat. Want door die eerder vernoemde monotone aanpak bestaat de kans dat je de draad kwijt raakt na een tijdje. Shades Of Deep Water moet het namelijk niet hebben van geluidsmuren afbreken. Nee, eerder probeert deze artiest heel bewust een donkere snaar te raken. En daar slaagt hij, door het brengen van intensief hoogstaande doom atmosferen naar voor te brengen, met brio in. Elke song blijkt weer dat deze man een tovenaar is die zijn publiek hypnotiseert en in een donkere trance doet belanden, waar je niet wordt geconfronteerd met uw demonen. Eerder doet hij ook nu weer een gemoedsrust over jou neerdalen die ervoor zorgt dat je de zorgen van het leven beter aankan. Telkens dus wel binnen een zeer donkere omkadering. Geen streepje licht is er te bespeuren. Dat dit allemaal quasi instrumentaal gebeurd, is een meerwaarde binnen het geheel. Maar het zorgt er wel voor dat Shades Of Deep Water een eerder beperkt publiek zal aanspreken. Besluit: Als liefhebber van instrumentale muziek, in alle vormen en kleuren, kan ik me enorm vinden in deze quasi instrumentale donkere doom parel, die Shades Of Deep Water naar voor brengt. De man doet niet aan riffs die klieven door je hart, of dreigt er niet mee eveneens de Apocalyps te doen ontstaan. Eerder dompelt hij je bewust onder in een deugddoende gemoedsrust, die je donkere hart verwarmt waardoor je, eens in die diepe trance aanbeland, even letterlijk tot jezelf kunt komen. Een doom schijfje dat trouwens live vooral binnen een intieme omgeving, net door die intensieve aanpak, zal zorgen dat mensen bedwelmd worden en ver verwijderd van de realiteit in een omgeving terecht komen die dus eerder aanvoelt als een donker deken tegen koude nachten, dan je hart doormidden scheuren en je trommelvliezen doen barsten. Bent u ook voorstander van deze soort intensiviteit? Dan is ‘Death’s Treshold’ een must have plaatje om te koesteren.

Erik van Damme (75)

Dunkelheit Produktionen

Tracklist: 1. Death’s Threshold – Part 1 2. Death’s Threshold – Part 2 3. Death’s Threshold – Part 3 4. Death’s Threshold – Part 4