Gygax: High Fantasy

Het Amerikaanse Gygax is klaar met zijn derde full-album dat ‘High Fantasy’ als titel mee krijgt. Met zo’n titel voel je dat fantasy een grote rol speelt bij hun creatie – iets wat ook al aan bod komt als je de cover van dit album bekijkt – en als je weet dat ene Gary Gygax de man was achter het bedrijf TSR die instond voor de exploitatie van het spel “Dungeons And Dragons”, ben je natuurlijk zeker van je stuk. Gygax, de band dan, werd in 2015 opgestart en staat voor een aanstekelijke mix van hard rock, heavy metal en power metal. Niets nieuws onder de zon dus, maar wel mooi opgebouwde nummers die op voortreffelijke wijze worden gebracht. Een solide basis van drums en bass zorgen voor het fundament, goede riffs, melodieuze, en bijwijlen vingervlugge, gitaarsolo’s en een aanvullend keyboardstapijt zorgen voor de ideale omlijsting, terwijl de zuivere vocalen hier perfect bij aansluiten. Dat er hier en daar wat “leentje buur” wordt gespeeld bij de groten uit het genre, zullen we maar bedekken met de mantel der liefde, want Gygax zorgt echt voor een erg aangenaam in het gehoor liggend album met negen tracks die stuk voor stuk krachtig, aanstekelijk en eerlijk over komen. Slechts het instrumentale ‘Aquisition, Magnus Canis’, dat halfweg opduikt, hadden we naar de prullenmand verwezen. ‘High Fantasy’ is zeker niet het album waarvoor we naar de platenboer stormen, maar het zorgt wel voor aangename luisterervaring.

Luc Ghyselen (75)

Creator-Destructor Records

Tracklist: 1. Light Bender 2. Hide Mind 3. Mage Lust 4. Mirror Image 5. Aquisition, Magnus Canis 6. Spell Shaker 7. Something So Familiar 8. The Eyes Have It 9. High Fantasy