Keep Of Kalessin, De Verlichte Geest.

Keep Of Kalessin, supports: Malphas, Shade Empire – 10/06/2019 – De Verlichte Geest, Roeselare.

Het weekend van Pinksteren afsluiten op maandag aan de hand van een stevig avondje metal, vonden we bij MUSIKA een heel goed idee. De Verlichte Geest te Roeselare bood ons drie bands aan en daar Keep Of Kalessin al een tijdlang niet meer te zien was op de Europese podia, wilden wel eens weten hoe het nu allemaal zat met dit gezelschap.

Het eerder aangekondigde Skinned wa er niet bij en werd vervangen door het Amerikaanse Malphas, een viertal uit Philadelphia dat eind vorig jaar zijn debuutalbum op de markt bracht. Het spreekt voor zich dat zowat elk nummer in hun stevige set op dat album (‘The 39th Spirit’) te vinden is. Je kan Malphas muzikaal in het vakje melodic death metal gaan onderbrengen maar echt boven het maaiveld uitsteken doet dit viertal niet. Het klinkt allemaal niet slecht, maar echt overtuigen doet het allerminst, ook al omdat de heren er maar wat statisch bij stonden. De heel lauwe reacties van het publiek bleken onze bevindingen te ondersteunen.

Heel wat beter verging het Finse Shade Empire. Dit gezelschap presenteerde zich als een vijftal dat er meteen de beuk ingooide. Een mooie symbiose van melodic death metal en melodic black metal was ons deel en aan de hand van de zeven vrij lang uitgesponnen nummers zorgden de heren ervoor dat er toch wat sfeer en stemming kwam. Je voelde en zag gewoon dat Shade Empire een heel stuk verder staat in zijn muzikale ontwikkeling dan de eerste band. Op zowat elk nummer stonden de heren enorm te headbangen, terwijl de muzikale kracht en energie met een ruk de hoogte in schoten.

Toch voelde je aan de reacties van het minimaal opgekomen publiek dat men aan het wachten was op Keep Of Kalessin. Dit Noorse gezelschap rond frontman Obsidian Claw timmert reeds zeer lang aan een muzikale carrière. Keep Of Kalessin werd immers opgestart in 1995 en kende ook reeds een voorgeschiedenis als Ildskjaer die terug gaat tot 1993. Tussen 2000 en 2003 stond de band op non actief. De band heeft zes full-albums op de markt waarvan het meest recente ‘Epistemology’ nu toch ook reeds van 2015 dateert. Je kan deze set van Keep Of Kalessin in twee delen op splitsen. In het eerste deel kwam vooral “ouder” werk aan bod, terwijl het tweede deel bestond uit nummers van ‘Epistemology’. – Nieuw werk kregen we niet te horen, al trekt men in het najaar de studio in. – In vergelijking met de sound op dat album, krijgt de sound live een pak meer kracht en brutaliteit toegemeten. Het viertal beukt er genadeloos op los tijdens deze live setting. De frontman wees er ons een paar maal op dat dit de allereerste show was van een reeks met een nieuwe drummer en een nieuwe gitarist in de rangen zodat ze misschien wat onwennig konden overkomen. Maar daar viel alvast niets van te merken: het was net alsof dat viertal reeds een aantal jaar samen musiceert. Voeg daaraan toe dat het ook voor de andere twee een hele tijd geleden was – Obsidian Clay zei dat het bijna vier jaar geleden was dat ze nog buiten hun eigen landgrenzen te zien zijn geweest – en je begrijpt dat Keep Of Kalessin toch ene heel straffe prestaties heeft neergezet. De woorden energiek, gedreven en uiterst strak kwamen regelmatig in ons op.

Immens spijtig van de heel minieme opkomst, want vooral Keep Of Kalessin is tijdens live concerten echt wel de moeite waard. Ook Shade Empire willen we nog wel eens terug zien, terwijl er voor Malphas nog bergen werk aan de winkel is.

Met dank aan Lucas Aerbeydt.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.