Atala: The Bearer Of Light

Het Amerikaanse Atala werd in 2013 opgestart door gitarist / vocalist Kyle Stratton. Met z’n beide kompanen – Jeff Tedtaotao (drums) en Dave Horn (bass) – zorgt hij voor een loodzware mix van doom, desert rock en stoner rock. ‘The Bearer Of Light’ is het vierde full-album van dit gezelschap. Hoe het eerdere werk van de heren precies klinkt weet ik niet, daar dit mijn kennismaking is met de band. ‘The Bearer Of Light’ telt zeven tracks die zwaar, log, slepend en loom uit de boxen komt, die toch anders zou moeten klinken en aanvoelen dat het eerdere werk. Voor het eerst is Kyle ook in de producerstoel gekropen en dit zorgt voor een heel basic geluid die, naar mijn smaak, niet echt werkt. De riffs staan nogal zwaar op de voorgrond, terwijl drums nogal diep in de mix zitten en soms nogal een blikken klank mee krijgen. Ook het vocale aspect kan me maar heel matig bekoren, al raken ook de vocalen ook nogal diep ondergesneeuwd door de eerder brommende riffs. Een paar gesproken samples die hier en daar opduiken, kunnen daar absoluut geen verandering in brengen. Nee, echt wild wordt ik helemaal niet van het aangebodene, integendeel zelfs. Na een paar nummers krijg ik al de behoefte om de “skip-toets” van mijn cd-speler te gaan gebruiken. Enkel echte die hard doom fanaten kunnen dit misschien een kans geven, bij ondergetekende zal deze ‘The Bearer Of Light’ van Atala slechts een voetnoot zijn in de stroom van releases.

Luc Ghyselen (50)

Salt Of The Earth Records

Tracklist: 1. Desolate Lands 2. Upon The Altar 3. Naive Demur 4. Sun Worship 5. Venomous Lure 6. Won’t Subside 7. Dark Skies